Доживотна присъда очаква старозагорец, убил майка си

428

45-годишен жител на Стара Загора ще застане пред Темида по обвинение, че следствие жесток побой е причинил смъртта на майка си. Състав на Окръжния съд реши делото с обвиняем Георги В. Георгиев да се гледа по общия ред, първото заседание по същество е насрочено за 12 септември и ще продължи два дни с разпити на свидетели и вещи лица по назначените няколко експертизи.

Георгиев бе задържан на 8 април 2021 година след сигнал от спешното приемно отделение на УМБАЛ „Киркович“, че при тях е докарана жестоко пребита 72-годишна жена. Въпреки предприетите няколко животоспасяващи операции смазаната от бой с ритници и юмруци Парашкева Недялкова издъхнала на 22 април, ден по-късно първоначалното обвинение срещу извършителя от нанасяне на тежка телесна повреда е преобразувано в причиняване на смърт. При доказването му биячът може да получи и доживотна присъда без право на замяна. В хода на досъдебното производство и при два опита да бъде пуснат от ареста с по-лека мярка за неотклонение Георгиев направи опити да прехвърли вината на сестра си и баща си, който е инвалид и по принуда станал свидетел на побоя. Запознати с подробностите разказват, че мъжът системно биел родителите си, дори имал наложени на три пъти ограничителни заповеди да не доближава семейното жилище, но той така и не се съобразил с тях. След поредно нарушение дори прекарал няколко месеца и в затвора, но това още повече го озлобило.

Поредната жалба на Георгиев пред Пловдивския апелативен съд се оказа първата за 2022 година, тя бе разгледана на 4 януари и след продължило близо двучасово заседание съставът реши, че няма основания за промяна на мярката му за неотклонение. Според съда, видно от материалите по досъдебното производство, са били извършени допълнителни разпити на сестрата на обвиняемия и на други свидетели, изготвени са комплексна съдебна психологична и токсикохимична експертиза, които са достатъчни да се направи заключението, че правилно Окръжният съд в Стара Загора е стигнал да извода, че Георгиев е съпричастен към повдигнатото му обвинение за умишлено убийство. Апелативните магистрати тогава прецениха, че при по-лека мярка за неотклонение продължава да съществува реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши престъпление. Съдът прие, че изтеклият период от време от първоначалното задържане на обвиняемия е в рамките на законния срок, който, съпоставен на тежестта на деянието, се явява разумен.

Христо ХРИСТОВ