Добавката от 50 лв. към пенсиите ще продължи да се изплаща до края на служебния кабинет

285

Добавката от 50 лева месечно към пенсиите ще продължи да се изплаща на възрастните хора поне до края на мандата на служебното правителство, съобщи служебният социален министър Гълъб Донев след първото заседание на новия състав на Министерския съвет, цитиран от mediapool . Добавката беше въведена от правителството на Бойко Борисов като мярка за подпомагане на възрастните хора в условията на пандемията от коронавирус и е в сила от въвеждането на извънредни противоепидемични мерки в нашата страна.

„Осъзнаваме, че положението, е което се намираме е тежко – свързано е с кризата заради коронавируса. Обществото очаква реакция от страна на служебното правителство за това дали и доколко ще продължи социално-икономическите мерки, които са въведени с различни постановления на МС. За съжаление някои от тях бяха обезпечени само до края на май, а други – до юни. Съзнаваме колко важно е това за българските граждани. На първото заседание обсъдихме възможността за продължаване на тези мерки. Това са 60/40, 80/20, мерките, свързани с децата, които не ходят на училище и родителите, които са в неплатен отпуск, 50-те лева, които се изплащат допълнително на всички пенсионери“, поясни Донев.

Необходимите средства за добавките са около 104 млн. лв. месечно. В гласувания от депутатите Бюджет 2021 пари за плащанията имаше само до 31 март, а оттогава насам за целта се ползват резерви в бюджета.

Правителството продължава да обсъжда как да продължи и схемите 60/40 и 80/20, които са финансирани до края на май.

Реалната картина в държавата, установена от служебното правителство, ще бъде представена следващата седмица пред българското общество, каза при старта на заседанието служебният премиер Стефан Янев.

На него бяха обсъдени позициите на страната ни за заседания в европейски формат, които ще се проведат идната седмица.

„Работим на пълни обороти, всичко е под контрол. Очаквайте информация навременна, честна и открита по всяко едно време, защото, както заявихме, ще работим в полза на обществото съвсем открито“, каза Янев.

Очаква се служебният премиер Стефан Янев да издаде заповеди за назначаване на заместник-министрите. Попълването на политическите кабинети на министрите вече започна.

Най-вероятно ще има и смяна на областни управители. Едно от първите неща на предишния служебен кабинет на Огнян Герджиков, назначен от президента Румен Радев, беше да смени повече от половината от областните управители, които по места отговарят за провеждането на изборите. Основната задача на служебното правителство е именно организирането на предсрочния парламентарен вот на 11 юли.

Друга спешна задача е матурите и предстоящите изпити на учениците. Служебният министър на образованието проф. Николай Денков вече обяви, че няма да пипа нищо, но сред родителите на децата има недоволство относно решението с казуса с поставените под карантина. Те ще могат да се явят на матури чак през септември и така остават без шанс при добри резултати да попадат в елитните гимназии.