Дирят нови свидетели за стрелба по професор от Тракийския университет

528
Задържаният на 19 октомври 2016 година за стрелбата по професор Георги Бързев (в кръгчето) Валентин Иванов (вляво) очаква развоя на делото под домашен арест с електронна гривна на крака

Делото е образувано през далечната 2017 г., досега съдът е заседавал 51 пъти

Искане да бъдат разпитани нови свидетели по дело за опит за убийство от далечния 9 март 2016 година отложи за средата на март 51-то заседание на Окръжен съд – Стара Загора, по което обвиняем е дългогодишният жокей и специалист по отглеждане на расови коне Валентин Иванов. Делото стартира през 2017 година, след като 58-годишният тогава Иванов прекара повече от година в килията, преди да бъде променена мярката му в домашен арест с проследяваща гривна.

Заради смърт на съдебен заседател в самото начало на процеса той бе започнат отново, а заседанията са отлагани многократно по различни причини, в това число и заради поискана от защитата на Иванов петкратна съдебно-психиатрична експертиза. Иванов е обвиняем за опит за убийство на бившия шеф на катедрата по коневъдство при Тракийския университет проф. Георги Бързев, който и в момента е председател на Асоциацията на българския спортен кон.

Според прокуратурата Иванов е изстрелял три куршума по професора в двора на вилата му в местността Върти прах край Стара Загора. Опитът за убийството на университетския преподавател е останал недовършен по независещи от килъра причини: пистолетът засякъл при поредния изстрел, защото бил поставен в найлонова торбичка с цел да не се разпилеят на местопрестъплението гилзите. При засечката маскираният нападател нанесъл с дръжката на пистолета няколко удара по главата на набедената си жертва и успял да избяга.

Впоследствие бе предявено и обвинение за незаконно държане на огнестрелно оръжие и пиротехника в помещение край брега на микроязовир на територията на община Опан, който стопанисвал.

И до момента няма яснота каква е била мотивацията на обвиняемия да посегне на живота на професор Бързев.

Ученият пък настоява, че в основата е скандал между двамата за начина, по-който Иванов е отглеждал предоставени му под наем 6 елитни коня и прекратен след това договор. В хода на досегашните заседания са били разпитани няколко десетки свидетели, в това число и преподаватели от ТрУ. Неофициално се коментира, че в основата на опита за убийство от далечния вече 9 март 2016-а е използването на заплодителен материал от елитен жребец и предоставянето му на собственик на конеферма в Южна България, като родените там кончета са били предлагани на дъмпингови цени в Арабския свят. Жребецът е бил собственост на университетската база, за която по него време лично е отговарял Бързев, който отхвърли тази теза като абсолютно недостоверна. Следящи отблизо делото смятат, че до присъда няма да се стигне и тази година.

Запознати припомнят, че през 2022 година българският спортен кон бе признат най-после официално като най-новата порода.

Христо ХРИСТОВ