Димитър Чорбаджиев, водач на листата на „Демократична България“: Ние единствени показахме стъпките за дигиталното управление на Стара Загора

372

„Старозагорци нямат нужда от празни души в местния парламент“, категоричен бе кандидатът на дясното обединение

– Г-н Чорбаджиев, намираме се в края на предизборната кампания за предстоящите на 27 октомври местни избори. Успя ли в изминалите няколко седмици „Демократична България“ да предаде своите идеи, послания и приоритети за развитието на Стара Загора на старозагорци?
– Отговорът на този въпрос ще получим на 27 октомври. Все пак смятам, че „Демократична България“ в Стара Загора успя да проведе активна и смислена предизборна кампания. Имахме много срещи, разговаряхме с много хора. Вярвам, че сме успели да предадем своите послания. Освен това дадохме много нови идеи за развитието на общината и решения на ключови проблеми в града. Надявам се, че старозагорци са оценили приоритетите, с които „Демократична България“ излезе, и ще ни подкрепят тази неделя със своя глас.
– Защо смятате, че заслужавате доверието и гласа на старозагорци? С какво кандидатите на „Демократична България“ се отличават от тези на останалите политически сили в Стара Загора?
– Ключовият момент в нашата програма е свързан с трансформация на Стара Загора в дигитален град, който е по-достъпен, по-бърз, с повече електронни услуги, които да бъдат на едно място, с едно кликване. Належащо е да спестим на гражданите времето, което те губят по опашки пред гишетата. Ние сме единствената политическа сила, която ясно и подробно показа как Стара Загора може да се управлява дигитално. Наред с това не мога да не отбележа, че „Демократична България“ се отличава от останалите с кандидатска листа, изпълнена от компетентни хора, хора специалисти, които са се доказали в своите сфери на развитие. Няма да се уморя да заострям вниманието върху това, че в мандата 2019 – 2023 градът ни трябва да приеме своя нов Общ устройствен план. Ние разполагаме с експертите, които в най-голяма степен ще дадат добрите решения за изработването на този план. С него ще очертаем перспективата за развитие на Стара Загора в следващите години, а това е изключително важно и грешки, и пропуски не биват да бъдат допускани. Надявам се, че всичко това, което изброих, ще мотивира старозагорци да подкрепят на 27 октомври кандидатите на „Демократична България“ в Стара Загора.
– Дигитализация на града, електронизация на услугите и подобряване на мобилността. Това ли са приоритетите, за които представителите на „Демократична България“ ще настояват в следващия Общински съвет?
– Да, това са нашите приоритети. От тях няма да отстъпим и непрестанно ще искаме и ще изискваме от общинска администрация за изпълнението на нашата програма. Тук не говорим просто за предизборни обещания, а за предложения, които ще подобрят живота на всеки един старозагорец. Очаквайте постоянно наши предложения в тази посока. Като цяло през отминалия мандат местният парламент не генерира особен брой предложения, затова още днес ние от „Демократична България“ заявяваме категорично, че ще бъдем инициатори на такива. Модерните решения, създаването на „Умен град“ и електронизацията на услугите са бъдещето. Всичко това работи в градовете в Западна Европа. Остава да бъде приложено и в България, и в частност в Стара Загора.
– В настоящата предизборна кампания се наложи тезата, че всяка една политическа сила предлага доказани специалисти. Наистина ли толкова експертен Общински съвет ни очаква?
– Не бих се ангажирал да коментирам нашите опоненти, но онова, което виждам като потенциал в кандидатската листа на „Демократична България“, ме кара да бъда по-положителен в очакванията си за състава на местния парламент. Предлагаме на старозагорци възможността да подкрепят наистина доказали се с работата си архитекти, юристи, учители, хора от частния сектор и специалисти в областта на транспорта. Наред с това вече посочих, че ние представихме най-иновативните решения за модерното развитие на Стара Загора. Ако бъдем подкрепени на местните избори, в наше лице Общински съвет Стара Загора ще получи солидна експертиза в различни сфери. Точно това липсваше на местния парламент през последните четири години. Стара Загора и старозагорци нямат нужда от празни души в зала „П. Р. Славейков“.
– Г-н Чорбаджиев, оформя се тезата, че развитието на Индустриална зона „Загоре“ е от особено значение за задържането на хора в Стара Загора. Като човек, идващ от частния сектор, ще се ангажирате ли с развитието на новата икономическа зона на града ни?
– Разбира се, че ако бъда избран за общински съветник, ще работя в тази посока. Искам обаче да припомня, че „Демократична България“ вече няколко пъти заявява, че индустриална зона с капацитет от 100 – 200 декара не е достатъчна за Стара Загора, от една страна, а от друга – не изпълнява очакванията на самите инвеститори. Нашето виждане е, че проектът за Индустриална зона „Загоре“ трябва да бъде свързан с функциониращата в момента бизнес зона на територията на бившето АТЗ. Така бихме имали голяма площ, на която всеки един потенциален инвеститор много по-лесно ще намира своя собствен парцел. Наред с това в програмата на „Демократична България“ много ясно е посочено, че ние сме за запазване на Летище Стара Загора като летище. До момента не е правен опит за отдаването му на концесия. В тази връзка принципалът, Министерството на икономиката, трябва да направи стъпки в тази посока. Наблягаме неслучайно на това, че този обект трябва да запази предназначението си, защото в Европа няма развиващ се град, в който да няма летище. Големите инвеститори гледат сериозно на този компонент. Затова смятам, че не бива да бъде правен опит за превръщане на територията на Летище Стара Загора в индустриална зона.

Въпросите зададе:
Живко ИВАНОВ

Купуването и продаването на гласове е престъпление!