Димитър Манолов: Планът за възстановяване е вреден за държавата. Ще си досъсипем енергетиката

1318
Димитър Манолов

В него са предвидени мерки, убиващи въглищната индустрия, посочи президентът на КТ „Подкрепа“

„Планът за възстановяване и устойчивост е вреден за държавата“. Това заяви президент на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов по Nova news.

„Според някакви пари ни се предлага да си досъсипем държавата, най-вече нейната енергетика. Защото в него са предвидени разни неща, които ще доведат до смъртта на българската енергетика – въглищната такава“, посочи той.

Според Манолов бихме могли да се откажем парите по Плана за възстановяване – „тези 6-7 милиарда евра и да си запазим енергетиката, която в момента ги продуцира в рамките на по-малко от година“, категоричен бе Манолов.

Остра критика към Плана за възстановяване и устойчивост отправи и народният представител от ГЕРБ Красимир Вълчев по време на брифинг в Стара Загора.

Освен намалените средства с 1,1 млрд. в Плана, по него страната ни има обвързаност с приемането на определен брой нормативни документи. „За съжаление, един от документите, за който се е ангажирало българското правителство (в оставка), това е Пътната карта за декарбонизация, която предвижда рязко намаляване през 2025 г. на емисиите на въглероден двуокис. Тази цел е 40% спрямо 2019 г. Това може да се постигне по два начина: или чрез инвестиции в нови технологични решения, или чрез работа на 50%. Нашето правителство е избрало работа на 50%, т.е. жертвало е комплекс „Марица изток“, предало е работещите в комплекса, предало е енергийната ни система. Тях ги интересува единствено и само проектът на батерии – най-скандалния проект в Плана, за който за заложени 2 млрд. лв.“, коментира пред медиите Красимир Вълчев.

Още по краен в изказванията си беше лидерът на АБВ Румен Петков, който в Стара Загора заяви, че обвързаната с Плана Пътна карта за декарбонизация всъщност е Пътна карта за ликвидиране на въгледобива.

(СН)