Димитриос Пападакис открива самостоятелна изложба в Казанлък

290
Автопортрет на Димитриос Пападакис

Експозицията е подредена във фоайето на читалище „Искра“

За утре, 4 юни, във фоайето на Народно читалище „Искра“ е насрочен вернисажът на новата живописна изложба на талантливия художник Димитриос Пападакис. Авторът, който е роден през 1956 г. в Казанлък в семейството на политически емигранти е озаглавил своята колекция „На път“. Димитриос е възпитаник на казанлъшката Художествена гимназия, след това завършва през 1982 г. и специалност „Реставрация и консервация“ в Националната художествена академия в класа на проф. Л. Прашков и проф. Г. Григоров. От 1988 г. е член на СБХ, както и на Международната асоциация за пластични изкуства АИАП към ЮНЕСКО.

В областта на реставрацията Пападакис е работил върху икони, картини, стенописи, позлата и технология за имитационен смалт. Участвал е в реставрацията на 18 обекта като член и ръководител на колектива, по-известни от тях са позлатяването на кубетата на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ в София и храм-паметника „Рождество Христово“ в Шипка.

Картината „На път“

Притежава физиономичен експресивен стил (с използването на маслени бои и енкаустика), който прави неговите платна лесно разпознаваеми. Има над 20 самостоятелни изложби у нас и по света. Негови картини са притежание на художествени галерии и частни меценати от България, Гърция, САЩ, Индия, Великобритания, Холандия, Франция и други страни.

Петър МАРЧЕВ