Джипитата пак поискаха потребителска такса от 5.10 лв.

682

Общопрактикуващи лекари от София излязоха на протест пред Националния дворец на културата, в който днес се провежда неформална среща на европейски министри на здравеопазването.

Месец и половина, след като изразиха недоволството си пред здравното министерство, джипитата отново настояха за потребителска такса в размер на 5.10 лв., както и за отпадане на задължението им за 24-часово разположение.

„След протестите пред Министерство на здравеопазването не получихме никакъв отговор на същите тези наши искания. Днес е последният ден, в който има тема „Здравеопазване“ на Европредседателството със среща на министрите. Затова избрахме тази дата и това място и сме поканили министъра да излезе за семейна снимка и отново да му връчим нашата декларация“, заяви д-р Георги Миндов, председател на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари, цитиран от dariknews.

„Има диалог с министерството, да се започне работа. Това е процес, това не става на един площад в един момент. За да се осигури лекар нощем, събота и неделя, официални празници, за 1.32 лв. годишно е нон сенс и няма как да се случи. Потребителската такса е част от цената на прегледа. В момента е замразена от 2012 г. Знаете всичко как се вдигна. Ние плащаме на тези пари данъци, осигуровки, заплати на персонал, консумативи, медицинско оборудване, образованието си, квалификацията си, наеми, ток. Ако ние ползваме услуги, данъци и преференции на 2012 г., може и нека потребителската такса да остане 2.90 лв. Това е част от цената на прегледа“, допълни той.

Личните лекари обявиха,ще се отчитат пред държавата с касови бележки, които обаче по настоящем повсеместно не се издават.