Джипитата в Старозагорско са в готовност за масовата ваксинация

639
Д-р Слави Славов

Липсата на ваксини обаче забавя процеса, заяви д-р Слави Славов

Личните лекари в Старозагорска област имат готовност да се включат във ваксинационния процес срещу коронавирус. Това обяви пред медията ни председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Стара Загора д-р Слави Славов. На този етап липсата на ваксини забавя процеса. По думите на д-р Славов през следващата седмица се очаква общопрактикуващите лекари да стартират с поставянето на ваксини на своите пациенти, които са заявили такова желание. Очакват се и конкретни указания за осъществяването на процеса от РЗИ – Стара Загора.

До 19 февруари джипитата е трябвало да предоставят информация за броя на хората, които са се свързали с тях, за да потвърдят, че желаят да им бъде поставена имунизация срещу COVID-19. Впоследствие всеки личен лекар е изпратил списъците до здравната инспекция. „Целта на това предварително записване бе да имаме някаква картина за броя на хората, които искат да се ваксинират“, обясни председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари. Той уточни, че на практика процесът на заявяване продължава и в момента. Д-р Славов разкри, че на този етап около 120 души са се записали при него, което представлява между 5 и 10% от всички пациенти, с които лекарят работи в своята практика.

Д-р Слави Славов посочи, че при наличието на нужните ваксини и желание от страна на хората всеки личен лекар няма да е проблем да поставя по 10 ваксини на ден. „Имайки предвид, че един флакон е за 10 души, то десет ваксинирани за ден представлява своеобразен минимум. В своята практика съм преценил да възприема този подход. В рамките на около час или малко повече да ваксинирам по 10 души. Нека имаме предвид обаче, че процесът на ваксинация не започва и свършва със самото поставяне на инжекцията“, коментира д-р Славов, визирайки спазването на протокола в такива случаи, който включва преглед, попълване на данни за информирано съгласие и др. В последните дни софтуерът, с който личните лекари оперират, е бил свързан с този на Националната здравна информационна система. Така по-лесно джипитата ще могат да въвеждат данните на ваксинираните си пациенти. „Процесът по ваксинация ще продължи вероятно до лятото. В момента има някакво забавяне поради липсата на ваксини за цялата страната. В това обаче няма място за притеснение“, увери д-р Слави Славов.

Живко ИВАНОВ