Джаз балет „Каприз“ – Стара Загора, се завърна с много награди от международен фестивал

240

На международния фестивал „Magic world 2022“, който се проведе в Хасково, старозагорският джаз балет „Каприз“ се завърна с три първи и две трети места. Във фестивала участие взеха формации от няколко държави с над 1200 хореографии и над 2000 танцьори, включително и Националното училище по танцово изкуство. Качествата на танцьорите и хореографиите бяха оценявани от международно жури, част от което бяха американката Лорий Рюсо, която е директор на Dance Theatre USA в Ню Йорк – един от най-престижните в света. Съдия бе и италианецът Марко Батти, основател и директор на Балето ди Сиена. Други известни в бранша съдии пристигнаха от Италия, Испания, Словения, Белгия, Швейцария, Румъния и Гърция.

Представител на България в журито бе и Силвия Томова, художествен ръководител на балета на Старозагорската опера.

Във възрастовата група над 16 години Кристияна Христозова и Валерия Йосифова спечелиха първо място с дуета си „Страст“, както и 3-то място с „Руско-цигански танц“. Валерия Йосифова завоюва и първото място със соловия си танц „Самотна“.

Във възрастовата група 12-15 години първо място спечели танцът „Не на войната“, в който участват Мая Момчева, Йоанна Белова, Крисияна и Валерия. В един от най-оспорваните стилове – танцово шоу, на трето място се класира груповият танц „Mother nature“ с участието на София Вътева, Мая Момчева, Йоанна Белова, Кристияна и Валерия.

С успехи се завърна и малката група (9-11 години) на джаз балет „Каприз“, която се състезава за пръв път. Мартина Боянова стигна до полуфинал с танца „Inner acceptance“, стил „модърн“.

Възпитаничките на джаз балет „Каприз“ с хореограф Атанаска Баценкова вече започнаха подготовката си и за концерт, с който ще завършат творческия сезон. Той ще се проведе на 28 юни от 19:00 часа във Военен клуб – Стара Загора. Входът за посетители е свободен.

(СН)