Деца с увреждания от Гълъбово яздиха за здраве в Стара Загора

2743

Терапия чрез конна езда проведоха в Стара Загора вчера деца с ментални увреждания от ДЦДМУ – Гълъбово. Събитието беше организирано със съдействието на РУ – Гълъбово, и Лайънс клуб Стара Загора във връзка с отбелязването на Световния ден за информираност за аутизма – 2 април, чието мото тази година бе „Живея във вашия свят, но по свой начин“.

Децата, които посещават Центъра в Гълъбово са на възраст от 6 до 29 години. Те са с различни заболявания – аутизъм, епилепсия, синдром на Даун, детска церебрална парализа, умствена изостаналост, мускулна дистрофия. „За тях това е нещо ново, различно и както се вижда по усмивките, по лицата, те са много щастливи“, коментира управителят на ДЦДМУ Панайот Кючуков. На база „Феномен“ в Стара Загора дойдоха 8 от децата. На въпрос от какво имат нужда, Кючуков отговори: „Центърът ни е с много добри условия благодарение и на Община Гълъбово, но винаги може да ни бъде помогнато с още уреди за залата за рехабилитация.“

ДЦДМУ в Гълъбово съществува от 11 години и в него в момента се обучават целодневно 15 деца, а други се възползват от услугите на логопед, психолог и рехабилитатор почасово. Екипът на Центъра работи с тях за пълноценната им интеграция в обществото, както и за съхраняване на достойнството и самоуважението им, а терапията чрез конна езда, която вече е традиция, подобрява общото им състояние и развива нови възможности за социални контакти.

Стела АЛЕКСИЕВА