Деца препълниха дома на Гео за юбилея му

292
Експозиционната зала се оказа тясна за всички дошли в къщата-музей деца

Стотици деца от няколко старозагорски училища и Основното школо „Паисий Хилендарски“ от Раднево препълниха двора и къщата, където е прекарал юношеството си гениалният поет и публицист Гео Милев за юбилейната му 125-годишнина от рождението.

Част от малчуганите за пръв път се докоснаха до творчеството му, някои гледаха изплашени стъкленото око, по което е бил разпознат черепът на поета, изчезнал безследно през пролетта на 1925 година. Преди да поставят цвете пред паметника в парк „Александър Стамболийски“, те получиха по екземпляр от поемата „Септември“, преиздадена за юбилейната годишнина от издателство „Захарий Стоянов“.

Експресивно нарисуван с маслени бои портрет на Гео Милев посреща посетителите в залата за кинопрожекции и беседи

Близо 4 000 души от цялата страна и чужбина са преминали през миналата 2019 година през Къща-музей „Гео Милев“ в Стара Загора, където се съхраняват над 2 000 вещи, ръкописи, книги и документи, свързани с живота и творчеството на обявения „за безследно изчезнал“ и „жертва на безотговорни фактори“ от правителството на проф. Александър Цанков творец. Инициативата родната къща на Гео Милев да се превърне в музей е подета през 1953 година. За нея се застъпват поетите Иван Хаджихристов, Иван Мирчев, Людмил Стоянов, Николай Лилиев и проф. Николай Райнов.

Резервното стъклено око на ранения от шрапнел на фронта Гео се съхранява в стъклена витрина

Сред уредниците му през годините са били Хаджихристов, изследователят Стоян Стаев, поетите Стойчо Стойчев и Рашко Стойчев. В продължение на цели 2 десетилетия за наследството се е грижил Георги Янев. Огромната част от колекцията е дарение от дъщерята на поета Леда Милева, почетен председател на международната фондация на името на баща й до кончината си на 5 февруари 2013 г. Тя е и учредител на националната награда „Гео Милев“, сред чиито носители са вече Бойко Ламбовски, Иван Гранитски, Георги Константинов, Валери Станков и др.

През десетилетията е възстановена и къщата в Раднево, където на 1 януари 1895 г. стар стил в семейството на даскал Мильо Касабов и съпругата му Анастасия се ражда бъдещият автор на десетки талантливи произведения. През последните години след скъпоструващ и калпав ремонт тя е заключена и недостъпна за посетителите.

Христо ХРИСТОВ