Десет клуба подадоха заявка за участие в НБЛ за Сезон 2021/2022

123
Надеждата на старозагорския баскетбол Михаил Комбаков очаква доста повече игрови минути този сезон

Точно 10 клуба подадоха заявка за участие в Националната баскетболна лига (НБЛ) за Сезон 2021/2022. Това вече е официално, след като срокът за постъпване на заявленията в офиса на Лигата изтече на 15 юли. Всички 9 отбора от последната кампания са заявили, че искат да участват в елита и през новата. Така „Левски Лукойл“, „Рилски спортист“, „Академик“ – Пловдив, „Балкан“, „Берое“, „Черноморец“, „Ямбол“, „Черно море Тича“ и Спартак“ – Плевен, ще се впуснат в нова битка за титлата. Те ще имат и нов съперник. Заявка за участие подаде „Шумен“. За последно тим от Шумен игра в баскетболния ни елит през 2002 г. под името „Фикосота“, като достига до финал на турнира за Купата на България и три години играе в европейските клубни турнири.

Така форматът на НБЛ през Сезон 2021/2022 се връща към познатия – с 10 отбора. Първенството бе с толкова тимове през Сезон 2019/2020 преди оттеглянето на „Академик“ – София.

Освен това Управителният съвет (УС) на Българската федерация по баскетбол (БФБ) прие промени в правилата в първенството на ББЛ „А“ група. Това стана на видеозаседание, а в новата версия на Правилата за провеждането на първенството на ББЛ е записано, че при неявяване в срок или представяне на некоректно попълнени отборни документи дежурният секретар на срещата има право да санкционира баскетболния клуб (БК) с глоба в размер на 100 лв. Освен това се добавя и текст, регламентиращ международните трансфери: „44.9 Разрешение за международен трансфер от ФИБА (Letter of Clearance) за състезателите, чиято последна картотека е била в първенство на друга държава, независимо в коя дивизия. Това изискване важи и за българските състезатели, които последно са се състезавали в друга държава. Процедурата за издаване на LOC се стартира от Българска федерация по баскетбол след изпращане на писмена заявка по образец от баскетболния клуб. За всеки LOC БК заплаща сумата от 250 швейцарски франка директно на ФИБА след получаването на линк за плащане. ФИБА не счита процедурата за започнала, без да е извършено плащане.

44.10 Таксата за картотека за всеки състезател, който не е с българско гражданство, е в размер на 500 лв. (дължима от БФБ на ФИБА съгласно чл. 75.2 и 76.1 от правилата на ФИБА Европа за състезанията).“

По точка „Разни“ пък бе решено УС да осъществи контакт с различни медии за създаването на видео архив за починалите видни бивши баскетболисти и деятели.

(СН)