Депутати от ГЕРБ алармираха за опасност от газова криза в страната

697
Народните представители от ГЕРБ по време на брифинга

Най-добрата антикризисна мярка е това правителство да си отиде по-скоро, заяви Красимир Вълчев

„Има реална опасност през есента и зимата България да бъде в газова криза“. За това предупредиха старозагорските депутати на ГЕРБ Красимир Вълчев, Маноил Манев и Илиана Жекова. Повод за твърдението на представителите на опозицията е липсата на яснота по отношение газовата подсигуреност на страната. Пред медиите Манев коментира, че въпреки проведените открити и засекретени заседания по повод доставките на газ от САЩ на тях не е станало ясно кога, къде и какво количество са доставили двата американски кораба. „По всяка вероятност потреблението е осигурено за юли. Липсва обаче сигурност в дългосрочен план. Не виждам как ще бъде запълнено хранилището в „Чирен“, защото газ няма“, заяви Манев. Бившият образователен министър Красимир Вълчев упрекна „Продължаваме промяната“ и правителството, че самоинициативно са прекратили договора с „Газпром“, без да подсигурят необходимите доставки за страната. „Междувременно руският газ влиза от съседни страни, но минава през посредници, което го оскъпява със 100 млн. лв. месечно. Ние сме за диверсификация, но този процес не става за няколко месеца“, подчерта Вълчев. От своя страна Маноил Манев изрази съмнение, че България ще получи пълния капацитет от договорения газ от Азербайджан.

ГЕРБ определи като пореден провал намалените с 1 млрд. лв. пари от ЕК по Плана за възстановяване и устойчивост. Според старозагорските депутати на опозиционната партия управляващите лъжат с тезата си, че разпускане на Народното събрание крие опасност и за останалите средства. По темата Маноил Манев коментира, че към този момент нито един от необходимите за приемане 22 законопроекта, обезпечаващи парите по Плана, не е внесен в парламента. „Никой не е виждал подобна законодателна инициатива. Целта на това протакане е Бойко Рашков да бъде назначен за шеф на КПКОНПИ. Затова се прави опит в момента за продължаване на настоящото управление“, заяви Манев. Той разкритикува вътрешния министър в оставка, че не ръководи целесъобразно повереното му ведомство. Депутатът разкри, че на полицаите се налага да плащат от джоба си за гражданска отговорност на служебните им автомобили. „Сринати за поръчките за облекла, поръчките за гуми на автомобилите“, посочи Манев.

Народните представители изразиха съмнение в рамките на настоящия парламент да бъде формирано устойчиво управление. Според Красимир Вълчев най-добрата антикризисна мярка е това правителство да си отиде по-скоро.

Освен увеличението на пенсиите от ГЕРБ определиха включените компенсации за бизнеса като най-важната мярка в приетата актуализация на бюджета. Красимир Вълчев припомни, че тази належаща възможност за частния сектор първоначално не е била включена в подготвения проект от управляващите. „Инфлацията в България има потенциала да достигне 40%“, предупреди още бившият министър на образованието, според когото българските граждани плащат данък Петков-Василев.

Живко ИВАНОВ