Депутатите отхвърлиха предложението на ГЕРБ-СДС за по-високи компенсации за бизнеса заради цената на тока

142

250 лева на мегаватчас ще е таванът на помощта за бизнеса за високите цени на тока, както беше съобщено в сряда от енергийния министър Александър Николов, следа като депутатите днес отхвърлиха проекта на решение за въвеждане на компенсаторен механизъм за небитови крайни клиенти на електроенергийния пазар. Искането бе внесено от Делян Добрев, Жечо Станков и Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС.

„За“ гласуваха 83-ма депутати, „против“ 83-ма и „въздържал се“ 3-ма, предаде tribune.bg.

Депутатите от ГЕРБ-СДС предложиха министърът на енергетиката и министърът на финансите да изготвят механизъм за компенсиране на небитовите крайни клиенти с размер до 75 на сто от разликата между прогнозната пазарна цена, определена в решение номер Ц-27 от 1 юли 2021 г. на КЕВР и средномесечната цена „ден напред“ на платформата на Българската независима енергийна борса /БНЕБ/.

Предложението бe компенсаторният режим да влезе в сила от 1 декември 2021 година. По време на дебата един от вносителите – Жечо Станков, определи сметките за електроенергия като „непосилно високи“. Той посочи, че самите търговци на електроенергия също са в ликвидна криза, а някои предприятия дори са отказали да отворят врати през януари.

По думите на Станков в бюджета има средства, които да позволяват подпомагането на небитовите потребители.

„В началото на февруари ще видите отново ръст на цените“, предупреди той. Депутатът от ГЕРБ-СДС изрази притеснение, че и цената на хляба ще продължи да расте.

„Нашето предложение е компесаторният механизъм да покрие 75% от разликата между реалната пазарна цена и прогнозната пазарна цена на КЕВР. Крайно време е да приемем такъв механизъм, защото за декември месец бизнесът не е получил и една стотинка. Чуваме обещания от страна на кабинета, но досега не сме видели нито един писмен документ, който да гарантира, че ще има каквито и да било компенсации“, заяви от парламентарната трибуна неговия съпартиец и бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма в първия кабинет на Бойко Борисов Делян Добрев.

Според Владимир Табутов от „Продължаваме Промяната“ правителството трябва да определя размера и времевата рамка на помощта, а не Народното събрание.

Рамадан Аталай от ДПС от своя страна посочи, че правителството не чува проблемите на бизнеса. По думите му има средства от свръхпечалба в сектора, която може да се насочи за компенсации. Той поиска да се премахне въведеният през декември миналата година мораториум върху цените на тока, парното и газа и да се даде възможност на КЕВР да работи.

„Няма в света при ценова криза някой да тръгне да се занимава с мораториум. Пуснете КЕВР да си стъпи на краката и да определи приемливи цени на битовите потребители“, каза той. Аталай призова и да се помисли и помогне на енергийно бедните.

„Решението цели да задължи министъра на финансите и министъра на енергетиката да въведат компенсаторен механизъм за небитови крайни клиенти за възстановяване на средствата в размер до 75% от разликата между прогнозната и пазарна цена на КЕВР и средно месечната цена „ден напред“ на платформата на Българска независима енергийна борса. Според разчетите на регулатора потреблението на свободния пазар на годишна база е около 22 100 000 мегаватчаса, т.е. средното месечно потребление на небитови крайни клиенти е около 1 850 000 мегаватчаса. Максималната стойност за компенсация за 1 мегаватчас по предложения механизъм би била 248,25 лв“, посочи председателят на Комисията по енергетика в НС и депутат от „Продължаваме промяната“ Радослав Рибарски.

Теменужка Петкова заяви, че още през лятото на 2021 година е трябвало да бъдат предприети максимално бързо мерки и служебното правителство да разработи механизъм за компенсация на бизнеса.

Тя даде пример с фактури на преработвателно предприятие, даващо работа на над 200 души. Според фактурите през декември миналата година предприятието е платило 6 хил. лв. сметка за ток, а този декември сметката вече била над 66 хил. лв. „Как смятате господа управляващи, че тази компания може да оцелее?“, попита Петкова.

Според вносителя Делян Добрев предложението е било отхвърлено, защото е било предложено именно от опозицията в лицето на ГЕРБ.

„Това предложение е на работодателите, ние сме само вносители. Ако проблемът е че под този проект на решение стоят имена на хора от ГЕРБ, аз съм съгласен над имената ни да се подпишат хора от управляващата коалиция, само и само да се приемат решения в полза на бизнеса“, каза Добрев.