Ден на корейската култура „Корея на живо“ се проведе в Тракийския университет

32

Корейски музикални инструменти, автентични песни и танци представиха за поредна година преподаватели и студенти от Институт Седжонг и СУ „Св. Климент Охридски“.

Събитието се състоя днес на форума пред Тракийски университет и бе посветено на 30-годишнината от установяването на дипломатически отношения между Република Корея и Република България.

На сцената първо беше представено изпълнение с хегъм – двустранен музикален инструмент, който се използва в много традиционни жанрове.

Публиката имаше възможност да чуе ансамбъла по самулнори „Со Йънг“, които изпълниха традиционни корейски мелодии. Самулнори е жанр във фолклорната музика, акробатика, танци и обреди, традиционно изпълняван по селата като аграрен ритуал за богата реколта.

Корейските приятели на Тракийския университет пък бяха поздравени от студентския фолклорен ансамбъл „Траки“ с български народни танци.

Присъстващите на красивото събитие имаха възможност да се докоснат до инструментите, да получат първи уроци по корейски барабани и да се запознаят отблизо с корейските изпълнители.

Програмата приключи с викторина с награди и изложба на корейски книги и DVD от Централна университетска библиотека.

Главният секретар на ТрУ доц. Ани Златева приветства корейските приятели на университета и припомни, че винаги народите могат да бъдат единни в различията си.

Организатор на ежегодното събитие е преподавателят по английски и корейски език от Стопански факултет на ТрУ Женя Гундашева.

(СН)