Денков обвини Радев и Гълъб Донев в саботаж

98

„Освобождаването на заместник-министрите е саботаж“. Това заяви министър-председателят акад. Николай Денков по БНТ.

Сега неотложна задача е да бъдат съставени екипите в министерските съвети, тъй като днешното освобождаване на заместник-министрите от служебния кабинет ще попречи на работата на редовния.

„Не съм чувал за друг такъв случай, че всички заместник-министри, с едно изключение, са били освободени. Това създава проблем, защото когато влезе един министър, работата не спира, има много преписки, има работа в дирекциите и това минава през заместниците, преди да стигне до министъра“, каза той.

Денков изрази разочарование от поведението на президента Радев и посочи, че не е негова работа да препоръчва дали един мандат трябва да се реализира или не.

„Тук той премина границите. Част от изказванията, които той направи от Турция, част от изказванията днес също са извън границите на институционалното уважение. Моят призив към президента лично а и към институциите, е да заровим томахавките и да започнем да работим заедно“, призова той.

Най-неотложната задача пред новото управление е изготвянето и приемането на бюджет.

„Ще изтеглим сега внесения бюджет, тъй като дефицитът е твърде голям, в кратки срокове ще подготвим нов вариант на бюджета и ще бъде внесен в НС, а да бъде приет преди лятната ваканция, ако изобщо има такава“, каза той.

По повод поисканите имунитети на Кирил Петков и Бойко Борисов новоизбраният премиер посочи, че години наред срещу тях не са водени разследвания или повдигани обвинения.

„Да се извадят в този момент очевидно е политически акт в опит да се блокира съставянето на редовно правителство“.