Делян Добрев: Някой прикрива нещата с цените на горивата

129

Някой прикрива нещата, заяви на протест срещу високите цени на горивата депутатът на ГЕРБ – СДС и бивш министър на икономиката и енергетиката Делян Добрев, предаде tribune.bg.

„Залъгват ни с 25 ст. за всички – и за тези, които имат нужда, и за тези, които през три дни ходят до морето. Въпросът е тези 4 лева на литър защо ги плащаме? Кой взима тези лев – лев и 50 ст. отгоре“, попита Добрев. Според него отстъпката от 25 ст. на литър е трябвало да бъде само за хората с ниски доходи.

„Може ли депутати и министри, които карат по цял ден в страната, да се нареждат на опашки за 25 стотинки“, възмутен е депутатът. По думите му страната има едно правителство в оставка, което шикалкави.

„И вчера един от депутатите в парламента каза, че 1 лев на литър гориво се губи. Същият спомена, че има „някаква швейцарска сметка, където се трупат тези пари“, отбеляза Делян Добрев. От споровете в парламента относно актуализацията на бюджета стана ясно, че във въпросната швейцарска сметка са постъпили 3.5 млрд.лв., а вицепремиерът Асен Василев е провел няколко срещи с ръководството на „Лукойл“, за които няма информация.

„Българското правителство заплаши ЕК, че ще блокира шестия пакет от санкции срещу Русия и получи 2 годишна отстъпка, за да работи рафинерията в Бургас с руски петрол“, напомни в пленарна зала депутатът от ГЕРБ. Добрев констатира, че цената на този петрол не се е променила за последните 6 месеца и попита въз основа на какво цената на бензина и дизела у нас се е повишила с 1 лев за този период. Управляващите, обаче, и до момента пропускат да отговорят на този въпрос.