Делегация от Казанлък развя в турския град Калейджи български знамена

533
Казанлъшката делегация начело с кмета Галина Стоянова развя по време на фестивала български знамена

По покана на кмета на турската община Муратпаша Юмит Уйсал на VI Фестивал на стария град Калейджи гостува делегация от Казанлък, водена от кмета Галина Стоянова. Тя е придружена от зам.-кмета Ахмед Мехмед и кмета на село Долно Изворово Ферид Бекиров.

Историческият квартал „Калейджи“, известен като Стария град на Одрин, се намира в центъра на курорта на Турската ривиера – Анталия. Той е на 3500 години и е изпълнен с древни забележителности, красиви дървени къщи, градени преди векове, някои от които възстановени. Основният поминък в Калейджи („ограден град“, макар вече портите и стените отдавна да са останали в миналото) е туризмът.

Казанлъшката делегация със своя домакин

„За всички нас е много важно древните градове да бъдат съхранени солидарно и да бъдат предадени на бъдещите поколения. Тази година провеждаме Шестия Фестивал на стария град Калейджи за създаване на мрежа между древни градове, която да подсили тази солидарност“, заявява в приветствието си към участниците в събитието домакинът Юмит Уйсал.

Във фокуса на международния форум, който се провежда между 14 и 17 октомври, с участието на 35 града от 21 държави, са правата на хората да се възползват от културни ценности. Община Казанлък участва в арт проявите, които се проведоха по улиците на Калейджи, под формата на тържествено фестивално шествие, в поредицата от срещи на тема „Епични и героични истории на живите стари градове“, които целят запазване на автентичния облик и съхраняване на древната култура и културно-историческо богатство на старите градове.

(СН)