Девойките U18 – с благотворителни каузи на Евро ’22, Дивизия „Б“

69

Турнирът ще продължи до 7 август и ще се проведе в столичните зали „Универсиада“ и „Триадица“

За пръв път след две години прекъсване ФИБА Европа организира отново Европейските първенства по баскетбол за подрастващи в познатия формат. Вече приключиха надпреварите за 20-годишните мъже и жени, а в София предстои първата проява от този ранг от 2019-а насам. В столичните зали „Универсиада“ и „Триадица“ от 30 юли до 7 август ще се проведе Европейското първенство за девойки до 18-годишна възраст в Дивизия „Б“.

Общо 18 отбора ще се съберат в София, за да спорят за място във финалите и ще се борят за промоция в Дивизия „А“. Турнирът ще продължи до 7 август.

В събота от 18:15 в зала „Универсиада“ българският състав, воден от Маргарита Маринкова и Кирил Петров, ще излезе в първия си двубой срещу Украйна. На 1 август е сблъсъкът със Словения, а на 3 август националките ще премерят сили с тима на Естония.

Инициативата на европейската централа ФИБА през това лято е всички играчи от отборите-участници на Европейските първенства да помислят и дарят нещо на нуждаещите се в страната-домакин. Идеята е от млади баскетболистите да развият чувство за социална отговорност и да участват в обществени дейности. В случая играчите трябва да дарят своя фланелка за избрана от домакините на еврошампионата кауза.

Организаторите на Европейското първенство за девойки U18 избраха каузите на Дирекция „Социално подпомагане“ към община Габрово. С тях ще бъдат събрани и дрехи, които ще бъдат дарени на деца в нужда и на украинските граждани, потърсили закрила на наша територия.

И като стана дума за баскетболистките до 18 години, то припомняме, че наскоро „трикольорките“ U16 сразиха в две контроли баскетболистките на Румъния. Мачовете бяха играни в Общинска спортна зала „Стара Загора“. В първия мач българките спечелиха с минималното 48:45, след като водиха в резултата през целия двубой. В подготовката си в Града на липите девойките на България U16 години победиха баскетболистките на северната ни съседка за втори път. В поредната приятелска среща тимът на Таня Гатева и Лилия Георгиева надви своя съперник с 69:54.

(СН)