Девет актриси от три поколения завладяха театралната сцена под липите

252
Сцена от "Осем жени", вдясно е актрисата от Старозагорския куклен театър Елица Матева в ролята на Огюстин

Девет актриси, представителки на три поколения от трупата на Старозагорския драматичен театър „Гео Милев“, завладяха премиерно сцената му с комедията „Осем жени“, написана от французина Робер Тома през далечната 1958 г. и послужила за създаване на едноименния филм на режисьора Франсоа Озон с участието на Катрин Деньов и Фани Ардан преди две десетилетия.

За разлика от кинолентата, постановчикът на старозагорската версия Стефан Делев е пренесъл действието в съвремието. Деветата актриса (Елица Матева от Кукления театър) се появила буквално в последния момент в образа на Огюстин заради необходимост от дубльор на заболяла колежка, коментираха запознати с кухнята на проточилия се във времето репетиционен период.

Изборът на заглавието, признава директорът на трупата Ивелин Керанов, бил заради санитарно-хигиенните мерки във времето на ковидпандемията, които налагали нетрадиционни решения на сцената.

Ролята на сестрата Пиерет е поверена на Диана Найденова (в центъра)

Пак заради тези изисквания в края на есента старозагорската трупа извади премиерно изцяло мъжка пиеса: забраняваната някога творба на писателя Георги Марков „Да се провреш под дъгата“, създадена през 1966 г. по новелата му „Санаториумът на д-р Господов“.

В нея режисьорът Ивалин Димитров събра 7 актьори и сам влезе в обувките на земевладелеца Иван Акрабов, като по този начин отбеляза 40-годишнината си от стъпване на професионалната сцена.

В случая с „Осем жени“ постановчикът Стефан Делев предпочете да остане зад кулисите, макар в една от версиите, играни по света, тайнственият домакин на къщата, където се развива действието – предприемачът Марсел, да се самоубива пред очите на зрителите.

На шест заглавия ще разчита през февруари старозагорската трупа. Освен двете премиерни в програмата са включени Вазовата „Чичовци“, драматизация на Юрий Дачев и поставена от Бина Харалампиева; „Полет над кукувиче гнездо“ на Стефан Спасов със специалното участие на Станимир Гъмов; „Криворазбраната цивилизация“ на Йосиф Сърчаджиев и „Уважаема г-це Марта“ от Орлин Дяков, който е и постановчик.

Христо ХРИСТОВ