Две деца от социален дом, заразени с COVID-19, са хоспитализирани в УМБАЛ „Киркович“

166

Две деца на 9 и 14 години от Център за настаняване от семеен тип в Стара Загора са приети за лечение в Инфекциозното отделение на „Проф. д-р Ст. Киркович“ АД.

От РЗИ – Стара Загора, съобщиха, че в социалния дом са установени за сега общо четири случая на COVID-19 – освен двете деца и двама души от персонала. Първият положителен резултат е отчетен на 21 септември след извършване на бърз антигенен тест в Спешно приемно отделение на УМБАЛ „Киркович“. Той е на лице от персонала. Инспектори на РЗИ са извършили незабавно епидемиологично проучване и са взели проби за PCR тест от контактните лица. От изследваните 26 души 4-ма са дали положителни резултати.

За разлика от двете деца, които са изолирани в Клиниката по инфекциозни болести, на двамата заразени от персонала е наложена карантина за домашно лечение.

В Центъра за настаняване от семеен тип е извършена крайна дезинфекция. Контактните деца са карантинирани за срок от 10 дни с предписание на РЗИ. Личният лекар е информиран за проследяване на здравословното им състояние, уточняват от здравната инспекция.

В Инфекциозното отделение на УМБАЛ „Киркович“ са открити 10 легла за деца с коронавирус, но при необходимост здравното заведение има готовност да открие още.

(СН)