Да отворим душите и сърцата си, призова пред паметника на Васил Левски Старозагорският митрополит

189

С тържествен общоградски ритуал Стара Загора чества днес 185 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски, организиран от Общината и Втора Тунджанска механизирана бригада. Началото бе дадено с панихида пред паметника на героя, отслужена от Старозагорски митрополит Киприан.

„Преди 185 години в Карлово се ражда момче, което в църковните регистри ще бъде записано с името Васил Иванов Кунчев. Бог, чрез когото всички живеем и съществуваме, издига от народа и дарява на Отечеството ни бъдещия гений на революционната борба, примера за нравственото величие и родолюбие – дякон Игнатий. Народът ще го нарече Апостол и с това ще го запомни. С него ще го поменува и по време на чернилката на робството, и след него. С благоволение ще произнася оставените негови думи – „Ако спечеля, печеля за цял народ, ако изгубя – губя само мене си“, и ще дири в себе си четирите въпросителни в прословутото „Народе????“, написано от уморената му ръка в малкото джобно тефтерче. Въпросителни, които днес стоят пред нас като вопъл и въздишка на кръстоносещата му душа – самотна в своята саможертва по пътя към Свободата на Отечеството, страдаща и често неразбирана в беззаветността към своята цел. Нашите българи желаят свобода, но я приемат, ако им се поднесе вкъщи, на тепсия, казва. Това изплаква той в своето тефтерче, напомняйки за жаравата в сърцето и обичта му към тези същите, неразбиращите, родните братя и сестри. Обич – тих глас от съдбата на всеки мъченик, дръзващ да проправя духовните пътеки в своята или в душите на своите ближни. Заветните думи на Господ Исус Христос – никой няма любов по-голяма от тази да положи душата си за своите приятели, са изпълнени в пълна мярка именно от йеродякон Игнатий – Васил Левски. Той и всички български мъченици, носещи в сърцата си вяра и родолюбие, с достойнство превръщат родното разпятие в лично, за да бъде вечно възкръснал нашият български народ. Любовта и саможертвата им привличат Божия благослов на Отечеството ни, което минава през време и пространство и дава онази сила, която има Дяконът върху народа ни. Духовна сила, която и сега ни е толкова необходима. Нужен ни е Апостолът и обаянието на неговата нравственост. Дано днес успеем да излезем изпод тежката длан на личните интереси и удобства. Дано поне на празника отворим очите и сърцата си и видим, и почувстваме топлината, струяща от душата на Дякона и чрез портретите му, висящи в множество кабинети. Ако го сторим – ще преоткрием в светлия му поглед болката му за нас. Помнейки делото на Дякон Игнатий, нека не пропущаме факта, че и в днешното суетно и прагматично време можем да вървим по неговите стъпки. Да го правим в душите. Да бъдем благодарни. Поклон пред паметта му, нека пазим завета му жив“, призова Старозагорският митрополит Киприан.

За обединение в борбата за чиста и свята република и за загърбване на неразбориите и различията апелира в словото си зам.-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова.

В общоградското честване на годишнината, в знак на почит и поклон – венци и цветя пред паметника на Васил Левски положиха общински съветници, областният управител на Стара Загора проф. Наско Василев, бригадният генерал Станимир Христов, представители на различни институции, политически партии и обществени организации, граждани. Водещ на събитието бе актьорът Ивелин Керанов.

По повод годишнината Музеен обект „Хилендарски метох“ е отворен за безплатно посещение днес до 18:00 часа.

(СН)