Даяна Стойчева се посребри на европейския тепих в Загреб

63
Диан Динчев, Даяна Стойчева и Даяна Стойчева-Пашева

На финала в хърватската столица възпитаничката на Диан Динчев и Даяна Стойчева-Пашева водеше с 8:0, но допусна обрат

Състезателката по борба от СК „Берое“ – Стара Загора, Даяна Стойчева се окичи със сребърен медал на Европейското първенство за момчета и момичета в Загреб. На финала в категория до 42 кг младата ни националка загуби с туш от украинката Йевхения Друженко. Нашето момиче водеше с 8:0, но допусна обрат – съперничката й изравни резултата и последва туш…

До решителната среща при 42-килограмовите състезателката от Града на липите постигна три победи, без да даде точка на съперничките си. На старта Стойчева се наложи над полякинята Нина Майчржак, после преодоля и унгарката Соня Немет, като на полуфинала се справи и с Елза Никочи от Косово. И трите двубоя българката спечели с по 10:0.

„Днес едно малко момиче с голямо сърце завоюва европейската вицешампионска титла! Даянка, ти знаеш, че много те обичаме! За нас е важно, че ти показа характер на шампион! Сигурни сме, че големите успехи тепърва предстоят! Обичаме те и България над всичко!“, написаха във Фейсбук наставниците на младата старозагорска борцова звезда Диан Динчев и Даяна Стойчева-Пашева.

Сребърното отличие на Стойчева бе първото за България от шампионата в хърватската столица. Сетне то бе последвано от бронз за Божидар Добрев в категория до 68 кг на свободния стил…

Освен това бесарабската българка Олга Попова, която се състезава за клуб „Руен“ и през месец април стана шампионка на България при 46-килограмовите, сега ликува с европейската титла в същата категория. На финала Попова, бореща се под молдовски флаг, победи италианката Анджела Касапола с технически туш – 11:0. А преди това спечели още три двубоя с технически туш.

Схватките за момчетата в класическия стил стартираха в понеделник.

(СН)