ДАНС и МВР иззеха документи за търговията с ток от КЕВР

57

ДАНС и МВР са влезли днес в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) във връзка с разследване за високите цени на електроенергията на свободния пазар. Иззети са документи, свързани с търговията с ток на борсата, на която в последните месеци бяха постигани рекордни тарифи.

От КЕВР казаха, че оказват пълно съдействия на ДАНС и МВР.

Още в средата на август Спецпрокуратурата започна работа по сигнал на работодателите за скъпия борсов ток. Според Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България държавната енергетика се управлява престъпно и зловредно и сигналът им бе и до ДАНС, МВР и ГДБОП.

Служебният премиер Стефан Янев още преди две седмици каза, че енергийното министерство подготвя мерки, които да намалят цените на електроенергията. Преди ден той обяви, че правителството подготвя пакет от неотложни мерки за противодействие на инфлацията и скока в цените на електроенергията и горивата. По думите му мерките може да бъдат обявени още тази или в началото на следващата седмица.

Борсовата цена на тока остава скъпа въпреки включването на държавната ТЕЦ „Марица Изток 2“ и приключилите плановите си ремонти американски въглищни електроцентрали.

В сряда например доставките на електроенергия достигнала цени от над 287 лв./МВтч, а в четвъртък средната стойност е близо 206 лв./МВтч.

Това не е първата проверка за борсови манипулации. Такав започва при всяка досегашно рязко повишаване на цената на тока на „Българската независима енергийна борса“. Този път обаче електроенергията поскъпва драстично и на останалите европейски пазари. Една от причините е възстановяването на икономиката, безветрени дни в страните, които имат висок дял на вятърни мощности и други фактори, свързани с работата на възобновяемите енергийни източници, чийто дял е съществен в редица европейски държави.

Източник: mediapool