Даниел Ладжев се посребри на Европейското по таекуондо

69
Георги Господинов, Николай Диков, Даниел Ладжев и Красимира Чахова

„С радост на този така светъл празник – Вяра, Надежда, Любов и София, посрещаме в Община Стара Загора един изявен спортист и отличен ученик в Града на липите – Даниел Ладжев!“. С тези думи посрещна зам.-кметът Красимира Чахова европейския вицешампион по таекуондо и неговия треньор Георги Господинов.

Състезателят на СК „Августа“ – Стара Загора, се посребри по време на Европейското първенство по таекуондо за младежи и девойки до 21 години. Надпреварата се проведе в началото на месеца в град Хелзинборг, Швеция, а той триумфира в категория до 55 кг.

„Поздравявам както Даниел, така и Георги, защото отново носят гордост за Стара Загора. През последните осем години положихме много усилия заедно с кмета на града Живко Тодоров, така и с ресорния заместник-кмет Красимира Чахова, да създадем добри предпоставки за развитие и реализация на нашите спортисти и клубове“, каза по време на срещата с талантливия старозагорец Николай Диков, председател на ПК по спорт и младежки дейности на Общинския съвет. Той подчерта, че Даниел заслужава признание не само заради спортните си успехи, а и заради начина, по който умело съвместява отличните си оценки от ГПЧЕ „Ромен Ролан“ с редицата състезания – от световен, европейски, балкански и републикански ранг, както и открити първенства, от които неизменно завоюва медали.

„Много силни бяха последните три години за нас. Даниел спечели три медала от европейски първенства и спечели точки за световната ранглиста при мъжете, въпреки че е юноша. Получихме изключителна подкрепа от Общината, в лицето на кмета Живко Тодоров и председателя на спортната комисия Николай Диков. Ако нямаме добра среда и климат за спортуване, то няма как да се подготвят децата за такива успехи“, сподели и треньорът на СК „Августа“ Георги Господинов. „Подготвяме се и за световното първенство. България за първи път ще бъде домакин догодина. Имаме цели и ги гоним“, каза още Господинов и допълни – „Трябва да бъдем преди всичко добри хора, а след това и добри спортисти. Това означава, че трябва да развиваме всички свои качества – да се стараем в училище, в работа, в семейството, само така нещата се получават“.

Ладжев тренира от девет години всеки ден по няколко часа. В момента е в X клас – „немски и английски“. Докато навърши 15 години, е бил No 1 в Световната ранглиста U15. Сега е на 15-о място при по-големите и продължава смело напред. Същевременно е и в Топ 10 на най-добрите ученици на старозагорската езикова гимназия. През октомври му предстои ново предизвикателство – Европейско първенство за юноши във Валенсия, Испания. „Готов съм да победя“, коментира Даниел Ладжев, отбелязвайки, че не са му чужди и други спортове – тенис на маса и футбол…

(СН)