Гълъбовско село ще блокира достъпа към комплекса „Марица изток“

3513
Организаторите на протеста са категорични, че пътното платно е в окаяно състояние и е предпоставка за тежки катастрофи

Причината за протеста е окаяното състояние на път III 55-04

Ефективни протестни действия ще затворят за по два часа през следващата седмица един от основните пътища, водещи към енергийно-промишления комплекс „Марица изток“ в района на град Гълъбово, уведомиха от Инициативния комитет „Бъдеще за Обручище“ с председател инж. Тенчо Кайряков. Някогашният КНСБ лидер на „Мини Марица-изток“ ЕАД и впоследствие зам. изпълнителен директор на държавното въгледобивно дружество напомня, че от 2017-а година жителите на едно от най-големите села в региона настояват за ремонт на път III 55-04, по който ежедневно преминават стотици, ако не и хиляди моторни превозни средства и който е в окаяно състояние.

Десетки са били до сега сигналите, в това число и питания в Народното събрание до министъра на регионалното развитие и благоустройството от депутати, но и до момента реални действия не са предприети, въпреки даваните обещания това да се случи до края на миналата 2020 година.

Първоначално заявените дати са за двучасово затваряне на пътя от 6:00 до 8:00 часа на 16 и 17 юни, а за 18 юни няма краен час. От Инициативния комитет заявяват готовност да продължат протеста и затварянето на пътното платно и след тези дни, ако исканията им не бъдат чути. Уведомлението им по член 1 от Закона за събранията, митингите и манифестациите е депозирано в Община Гълъбово, местното РУ „Полиция“ и пред управителя на Областно пътно управление – Стара Загора.

Христо ХРИСТОВ