Гурково се готви за 33-то Био рали

286

На 3 септември в Гурково ще се проведе 33-то Био рали с магарешки каручки. Уникалното шоу, известно още като „Магариада“ и „Магарешко рали“, е традиционно и единствено по рода си. Провежда се от 1971 г. в началото на септември и е проява по повод Деня на общината – 4 септември.

Идеята за него се ражда през 1971 г. в софийската квартира на трима студенти от Гурково – Стоян Богданов, Иван Рунтев и Илия Тодоров. Те обещават на колежките си незабравими преживявания в родното си село, където почти всяка къща разполага с магаре. Така на 10 септември организират в Гурково първото в света био рали – надбягване с изрисувани, автентични каручки с впрегнати магарета, а първоначалният замисъл бил дори още по-амбициозен – да прославят родното си село, като организират пътуване с магарешка каручка из Европа и си направят снимка за спомен пред Айфеловата кула в Париж. Сред организаторите е и Жельо Димитров Стоянов.

Талисман от първото издание е магарешката глава, изработена от дунапрен, а девизът, под който се провежда, е:

„Долу магариите у човека, да уважаваме човещината в магарето!“.

Първите издания на магарешката надпревара се извършват на пътя по река Лазово, което е съпътствано с произшествия. С прекъсване от 1989 г. традицията се възстановява през 2005 г. Състезанието е ограничено до градския стадион в Гурково, където се събират 1000 – 5000 гости – любители на необикновените състезания с магарета. Има и посетители от чужбина. Следва ново прекъсване от 4 години в периода 2016 – 2019 г. Възстановено е през 2020 г., като 31-то издание на състезанието отново излиза извън пределите на местния стадион с отсечка покрай река Лазово.

Био ралито в Гурково е патентовано през 2014 г. Подобно състезание съществува единствено в пакистанския град Карачи, но там магаретата дърпат двуколки. Традицията се извършва в началото на февруари като част от фестивала Sindh.

Подготовката за състезанието в Гурково започва месеци преди самото рали. Магаретата биват тренирани, а в последните дни се набляга на силна храна – зоб или люцерна, вместо обикновено сено. Допингът е забранен. С чувство за хумор е и забраната за люти чушки и конски мухи. Предварителният лекарски преглед е задължителен – проверка на зъби, сърдечна дейност и копита.

В миналото преди надпреварата каруците е трябвало да се изрисуват, като върху тях щедро се пресъздават битови сцени – розобер, правене на вино, семейна софра и др. В наши дни украсата до голяма степен е пренебрегната, но все още има пременени каруци и изобретателност в други насоки – някои състезатели „префасонират“ каручката си в космически кораб, хеликоптер, линейка, комбайн, пиратски кораб, състезателна кола и др.

Магарешкото шоу е обект на голям зрителски интерес и организацията му изисква значителен финансов ресурс. В тази връзка Община Гурково обяви преди дни дарителска сметка за всички желаещи да подпомогнат организацията на Био ралито.

Дарителската сметка е: ЦКБ АД
IBAN – BG88CECB97908463698000
КОД ЗА ВИД ПЛАЩАНЕ 445100 ВIC

(СН)