Граждани на Стара Загора казаха НЕ на въвличането ни във война

1388
Част от ораторите на митинга

Митинг-шествие за запазване на неутралитета на България се проведе днес пред Областната управа

Днес Стара Загора се включи в националното шествие под надслов „България – Зона на мира“, стартирало пред Областна управа.

Въпреки типичното за Стара Загора спокойствие през почивните дни, неочаквано близо двеста граждани от различни възрасти откликнаха на съобщението, разпространено в социалните мрежи и вкупом скандираха „Неутралитет“, „НЕ на войната, ДА на мира“.

„Събрали сме се тук заради страховете ни да не бъдем вкарани в една война, която не е наша. Заради страховете ни, как ще съществува Родината ни занапред. Събрали сме се тук, за да изразим позиция като свободни граждани, че нито ние, нито нашите деца и бащи, трябва да станат жертва в играта за преразпределяне на влияние, територии и т.н.

Аз не желая да бъда мобилизиран и изпращан до воювам в чужда война. Аз не желая моята жена и дете да се крият в бомбоубежища, ако изобщо има читави такива в нашия град, за да се спасят. Аз желая мир, желая спокоен живот“, обяви един от организаторите на старозагорския митинг Мирослав Милчев.

„Няма да коментирам вече взетото решение на парламента и т.н. Коалиция на войната. Нямам нищо против, че в България има хора, които имат господари в едни или други посолства и получават заплащане от едни или други държави да изпълняват техните поверия и да следват техния интерес на наша територия. Но ние категорично трябва да се противопоставим на опитите да бъдем въвлечени в тази война и да станем жертва на нечии болни мозъци“, призова Милчев.

Участниците в митинга

„Ние нямаме работа там, където свистят куршуми и особено там, където воюват наши братски народи. И руският и украинският народ водят своите корени оттук и България може да бъде единственото място, където те да седнат и да преговарят за мир“, заяви друг участник в митинга, припомняйки, че той не е първия и че преди една година отново пред Областната управа старозагорци се обявиха срещу изпращането на оръжия за Украйна.

„Най-страшното е страха в нас“, отбеляза старозагорска майка, чийто син е кадър на ПВО. И обяви, че няма да пусне сина си на война срещу тези, които са освободили България от петвековното робство.

Ораторите на митинга бяха категорични, че всеки следващ опит на новите управляващи, без значение кои ще бъдат те, да вкара Българя в чуждата война, ще се счита за национално предателство.

След многобройни споделени мнения на граждани пред Областна управа, шествието пое по централните старозагорски улици, с кратко послание пред портала на Втора тунджанска бригада.

Йовка НИКОЛОВА