Градът на розите вече има университет

1389

Правителството вчера прие постановление за откриване на Технически колеж – Казанлък

На редовното си заседание вчера Министерски съвет прие постановление за откриване на Технически колеж – Казанлък, в структурата на Техническия университет – София, съобщиха за медията ни от правителствената информационна служба. Откриването на основното звено е по предложение на ръководството на висшето училище и въз основа на проект, положително оценен от Националната агенция за оценяване и акредитация.

В Техническия колеж – Казанлък, ще се обучават студенти по специалности от професионално направление „Машинно инженерство“ за придобиване на висше образование на степен „професионален бакалавър“. Капацитетът на учебното заведение е 230 студенти и е съобразен с институционалния капацитет на Техническия университет – София.

В колежа ще се обучават кадри за нуждите на редица предприятия в Казанлък и региона в областта на металообработването, производството на елементи за хидравлични съоръжения, както и за индустрията, свързана с военнопромишленото производство. Наличието на структура на висше училище в града ще допринесе за подобряване на достъпа до висше образование, създаване на устойчива връзка между висшите училища и пазара на труда за постигане на съответствие между търсене, както и предлагане на специалисти с висше образование, допълват от пресцентъра на МС.

Кметът на община Казанлък Галина Стоянова вчера съобщи, че докладът за откриване на Техническия колеж в Казанлък е срещнал пълно единодушие на МС.

„Честито на Казанлък! Честито на Техническия колеж, на всички студенти, които ще се запишат още от тази година в университета в Казанлък, който ще бъде изключително полезен за нашия бизнес! Искам да знаете, че това стана възможно с подкрепата на страшно много хора. На първо място – бизнесът на Казанлък, който единодушно застана зад идеята и зад гърба ни, съставът на целия Технически университет – София, включително и ректорът, разбира се, на министъра на образованието и на Министерски съвет, лично на премиера и на вицепремиера Валери Симеонов, които наистина оцениха, че в Казанлък има толкова голяма нужда от една форма на обучение, която да създава специализирани кадри за сферата на

машиностроенето и хидравликата, които са уникални за нашия град и се развиват, за наша радост, в подем“, коментира вчера радостната новина Галина Стоянова.

Подготви за печат: Йовка НИКОЛОВА