Градски турове разкриват неразказаните истории на Стара Загора

342

Община Стара Загора и Туристически информационен център започват безплатни градски турове „Стара Загора – неразказани истории по правите улици“, които ще разкрият любопитни и колоритни истории от градския фолклор, запомнен от старите сгради. Маршрутите включват познати места с интригуваща история и непознати местни кътчета. Обиколките ще са с продължителност до час и половина и ще се провеждат през месеците юли и август, а при подходящо време ще продължат и през септември.

Първата завладяваща обиколка ще бъде на 3 юли от 9:30 часа и ще стартира от Туристически информационен център (бул. „Руски“ No 27). Участниците ще чуят срамежливи любовни истории, ще прочетат неизпратени писма и картички и ще открият забавни навици и традиции от всекидневието на старозагорци, живели преди повече от 100 години.

Седмица по-късно, на 10 юли от 9:30 часа, отново от Туристически информационен център ще започне следващият тур, който ще потопи участниците в магията на времето. Историята на най-известните градски часовници от миналото столетие, тайната на точното време и неизвестни факти от живота на известни старозагорски часовникари са част от изненадите, които организаторите са подготвили за участниците в обиколката.

Екскурзовод на пътешествията през времето ще бъде градският изследовател и доктор по социална антропология Мария Славчева, която ще разкрие вълнуващите и неразказани истории на Стара Загора.

Желаещите да участват в безплатните градски турове трябва да се запишат предварително на място в Туристически информационен център, на тел.: 042/ 62 70 98, на email office@visitstarazagora.bg, на сайта www.visitstarazagora.bg или https://forms.gle/MQgPWoNZkpN37NZ18, както и във Фейсбук visitstarazagora.bg.

Инициативата на Община Стара Загора и Туристически информационен център се осъществява с помощта на Регионален исторически музей и Регионална библиотека „Захарий Княжески“.

(СН)