Готви се ограничение на паралелките в езиковите гимназии

1650
В единствената в Старозагорска област езикова гимназия ГПЧЕ "Ромен Ролан" все още не са известени за намерението на МОН. Такава информация липсва и в РУО - Стара Загора

За това алармираха от партията на Цветанов

„От изтеклата в публичното пространство информация става ясно, че Министерството на образованието и науката има намерение да намали значително броя на езиковите паралелки през учебната 2021/2022 г., за да може повече ученици да изучават профили и професии със STEM насоченост – (Science – Technology – Engineering – Mathematics)“, съобщиха от ПП „Републиканци за България“.

От партията на бившия втори в ГЕРБ и настоящ лидер на „Републиканци за България“ Цветан Цветанов изразиха позиция, че политиката за разкриване на повече STEM паралелки е правилна, далновидна и след време ще донесе значителни ползи за цялото общество. „Противопоставяме се обаче на намерението тя да бъде реализирана на цената на унищожаването на доказалия се през годините успешен модел на работа на едни от най-добрите български учебни заведения“, гласи позицията на партията, разпространена до медиите.

От партията на Цветанов припомнят една известна от десетилетия истина: че езиковите гимназии са сред най-ефективно работещите средни училища у нас, които доказано постигат високо качество на образователно-възпитателния процес. Те имат утвърден авторитет. Работят в тясно сътрудничество с различни институции, включително с посолствата на страните, чиито езици се изучават в тях. Възпитаниците им постигат най-високите резултати от стандартизираните външни оценявания по всички общообразователни предмети и имат отлични постижения на олимпиади, състезания и конкурси на национално и международно равнище.

Дали има таен план на МОН, до който са се добрали хората на Цветан Цветанов, към момента не е известно предвид факта, че нито единствената езикова гимназия в Старозагорска област – ГПЧЕ „Ромен Ролан“, нито от РУО – Стара Загора, разполагат с подобна информация.

Дим без огън обаче няма.

Медията ни припомня, че буквално скандална ситуация се случи в Стара Загора в края на втория кабинет на Борисов, когато министър на МОН беше Меглена Кунева. По време на първия си и последен брифинг в Града на липите, след пространствена реч, колко необходими са професионалните гимназии (бивши техникуми) и как дуалното образование ще спаси бизнеса, „Старозагорски новини“ попита: А България няма ли нужда от елитни гимназии?

Отговорът на министър Кунева беше съкрушаващ: „Защо й трябват на България гимназии, в които се подготвят потенциални емигранти…“ Дори и скандално произнесено, тогавашната министърка на МОН е била откровена с очертаващите се приоритети, разбира се, с които вторият в ГЕРБ е бил запознат. И вероятно сега го използва като политически дивидент.

Ако обаче това се случи – това ще бъде срам за нацията!

Йовка НИКОЛОВА