Господи, пази „Марица изток“ от партийни експерти

2341
Иван Хиновски съобщи, че на 26 юни той и други експерти на партия "Има такъв народ" ще дойдат в Стара Загора, за да представят програмата си пред обществеността. Към момента обаче не е известно къде това ще се случи. Към момента експертът Иван Хиновски не дава отговор, ако бъдат затворени въглищните централи, кой ще гарантира енергийната сигурност и независимост на България

Да бъде построена нова газова централа, която да замени най-големия ТЕЦ на България – ТЕЦ „Марица изток 2“. Това е последната версия на енергийния експерт Иван Хиновски – председател на Българския енергиен и минен форум и за втори пореден път кандидат за депутат от партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“.

„Ние трябва да изградим едни заместващи мощности в ТЕЦ „Марица изток 2“, защото в противен случай хората, работещи там, ще си изгубят работата и ТЕЦ „Марица изток 2″ ще изпадне в несъстоятелност. Нейната енергия няма да се изкупува.

Ние имаме четири години да построим такива мощности – в същото време до 2030 г. ние трябва да ги затворим или да ги рефинансираме с други средства – да върнем европейските средства. Тъй като Европа след 2030 г. не разрешава ползването на генериращи мощности, финансирани с европейски средства“, заяви Хиновски пред БГНЕС. По думите му спешното решение за изграждането на такива заместващи мощности било заради бездействието на предишното правителство.

Според него с този въпрос трябвало да се занимава прокуратурата, защото нямало друга страна като България, която да е бездействала така.

Идеята за изграждането на нова паро-газова централа, която да замени въглищната ТЕЦ 2, беше анализирана от „Булатом“. Според специалистите от Българския атомен форум подобна мощност от порядъка на 2000 МW може да достигне коефициент на полезно действие от 64% за 10 години, но пък за изграждането й е необходим финансов ресурс от 2-2.5 милиарда евро. Освен това специалистите от „Булатом“ поставят въпроса откъде ще бъде гарантирано необходимото количество газ и на каква цена. И въз основа на направения анализ са категорични, че в момента един такъв проект е икономически нецелесъобразен.

По-големият въпрос е какво ще се случи с въгледобивното дружество „Мини Марица-изток“, в което понастоящем работят над 7 000 души. Хиновски даде отговор преди няколко дни в телевизията на Слави 7/8. „Мините нямат бъдеще“, отсече експертът-политик. Досущ по сталинистки – има мини, има проблем, няма мини, няма проблем.

Но пък Хиновски начерта с оптимизъм, че на територията на „Мини Марица-изток“ може да бъде изградена една Силиконова долина с 4 високотехнологични производства с експортен потенциал и много работни места в региона. И също, че бъдещето на енергетиката в България е свързано с изграждането на ВЕИ и 7 и 8 блок на АЕЦ „Козлодуй“.

Да, но само преди една година (на 23.06.2020 г.) в своя позиция, изразена пред медиите, Хиновски твърди дословно:

„Конвенционалните централи, особено тези в „Марица изток“, имат критично важно значение за стабилността на електроенергийната система не само поради факта, че техният дял в енергийния баланс на страната е най-висок от всички генериращи мощности в страната – над 40% от общото електропроизводство, но и поради техните функционални характеристики – те са основните доставчици на енергийна сигурност чрез ролята им за поддържане на т.нар. „горещ“ въртящ резерв на системата. Те са също така и основните мощности, работещи в подвърховия сегмент на товаровия график на системата. Много често в енергийната система на България базовите въглищни централи са на така наречената „първа линия“ на системата, използвам аналога на познатия популярен напоследък термин за критичната роля на една група медици, на които ръкопляскахме всяка вечер.“

Не знаем дали да пляскаме, или да стоим бездиханни…

Дали хората променят политиката, или политиката променя хората? Отговорът на този въпрос могат да си го дадат сами читателите на „Старозагорски новини“ в контекста на цитираните факти. Най-важното питане обаче е срещу цената на какво един експерт в рамките на 1 година изповядва диаметрално противоположно мнение.

Затова и нашата молба е: Господи, пази „Марица изток“ от партийни експерти…, които след изборите могат да станат и министри!

Йовка НИКОЛОВА