Гордост, радост и заедност белязаха днешния 24 май в Стара Загора

1475
Хилядно множество препълни центъра на Стара Загора преди старта на празничното шествие

Поклон към учителите, хората на науката, просветата и културата стори кметът Живко Тодоров

24 май – денят, превърнал се в символ на българския дух, събра хиляди старозагорци на тържественото честване на най-българския празник. Усмивките на децата и техните учители, на стотиците представители на академичната общност и културните институции, сърдечните поздрави: „Честит празник“ между познати и непознати създадоха онази неповторима атмосфера на радост и заедност, която липсва през всичките останали дни. Днес Стара Загора изглеждаше така, както мнозина мечтаем да я видим – хиляди щастливи хора, понесли в ръце български знамена и цветя. Днес всички бяха една общност, днес всички бяха българи.

Поклон пред учителите, дейците на науката и културата стори кметът на Стара Загора Живко Тодоров

Началото на общоградското тържество започна с изпълнение на актьори от ДТ „Гео Милев“. В ритуалното издигане на знамената участваха носителите на наградите „Стара Загора“ в направление „Култура и изкуство“ – директорът на Регионален исторически музей Петър Калчев и писателят Димитър Никленов.

Минути след това свещеници от Старозагорската митрополия отслужиха празничен водосвет-молебен.

Общинският духов оркестър и знаменната група на ППМГ „Гео Милев“ поведоха шествието

Тръпка премина през хилядното множество, когато прозвуча всеучилищният химн „Върви народе възродени“ в изпълнение на Хора на Държавна опера – Стара Загора, и Общинския духов оркестър.

С прочувствени думи на благодарност към всички учители, преподаватели и културни дейци се обърна кметът на Стара Загора Живко Тодоров: „Създаването на българската азбука е акт, благодарение на който, заедно с покръстването и приемането на християнството, българският народ успява да се опази във вековете и за разлика от други народи, които са се претопили, българският оцелява и до ден днешен развива своята прекрасна държава. Искам да се обърна към всички учители, преподаватели, към хората на науката, просветата и да Ви благодаря от името на всички старозагорци за огромните усилия, които полагате да възпитавате децата, подрастващото поколение, бъдещето на България.

По централния булевард дефилира бъдещето на Стара Загора

Едно голямо благодаря към Вас и огромен поклон. Искам да се обърна и към всички деятели от областта на културата, които успяват да съхранят българския дух, благодарение на който и до ден днешен ние се гордеем с този развят български флаг, който беше издигнат току-що. Честит празник, старозагорци, честит празник, учители, преподаватели, ученици, бъдете живи и здрави и не спирайте да търсите знанието, защото науката е прозорец към света“, заяви Живко Тодоров. След думите на кмета малки детски ръчички пуснаха в небето 165 балона, символизиращи 165-годишнината от първото тържествено честване на празника в Стара Загора, с което беше дадено началото на празничното шествие по централния старозагорски бул. „Цар Симеон Велики“, водено от Общинския духов оркестър и знаменна група на ППМГ „Гео Милев“, носител на тазгодишната колективна награда „Стара Загора“ в направление „Наука и образование“.

Сред официалните гости бяха народни представители от ГЕРБ и БСП, областният управител Иван Чолаков и заместникът му Стоян Стоянов, общински съветници, зам.-кметовете на Общината, ръководството на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ и представители на различни държавни институции.

Над 100 празнични блока на всички детски градини на Стара Загора, общообразователни, профилирани и професионални училища, на факултетите на Тракийския университет, читалища, танцови състави и културните учреждения се включиха в празничното шествие, аплодирани от гражданите. В желанието си всяка една от детските градини да представи частица от себе си, пешеходната зона се изпълни с приказни герои, опълченци, четници и т.н. Много от училищните блокове носеха портретите на Кирил и Методий, окичени с цветни венци. Сред младостта и надеждата на Стара Загора дефилираха и 50-годишни випуски, гордо носейки името на своето училище. Ритмите на танцовите състави направиха празника още по-български и незабравим.

Йовка НИКОЛОВА