Глобиха любителка на котки за нехуманно отношение

56

Глоба в максималния размер от 250 лв. отнесе любителка на домашни котки, която отглеждала в нехуманни условия 7 животинчета след множество предупреждения от административните власти на Стара Загора и дузина жалби от съседите й в кооперация, намираща се на улица „Хаджи Димитър Асенов“.

Глобата е наложена след проверка на 15 септември м.г. с акт за установяване на административно нарушение от зам.-кмета на общината и е потвърдена от състав на Районен съд – Стара Загора, на 2 март.

При проверка на място общинските служители установили, че 7-те домашни любимци са били отглеждани в мазе с размери от 12 кв. м, като единственото прозорче с размери 40х80 см било застъклено и имало решетки и перде, като по този начин не се осигурявали необходимите въздух и светлина за нормалния живот на котараците. Заради недостига на въздух от помещението се разнасяла непоносима воня, която достигала до апартаментите на обитателите на кооперацията.

Деянието е било квалифицирано като нарушение по чл. 7, ал. 1, във връзка с ал. 2, т. 9 от Закона за защита на животните. При съставянето на акта любителката на котки възразила, но възражението й не е прието, отбелязват магистратите.

Те припомнят, че съгласно разпоредбата на чл. 7, ал. 1, във връзка с ал. 2, т. 9 от Закона за защита на животните се забранява проявата на жестокост към животните, като тази проява може да се изразява в излагането им на температурни или други неблагоприятни атмосферни условия, недостиг на кислород или ограничаване на свободното им движение, които им причиняват болка, страдание, увреждане или стрес.

Казусът с отглеждане на голям брой котки и кучета в мазе насред Града на липите не е прецедент, местни жители припомнят, че преди време възрастна дама се грижела за над 40 котки в апартамента си и въпреки протестите на съседите отказала да им намери друго място. След серия скандали и дела четири семейства обявили домовете си за продан.

Христо ХРИСТОВ