Гигантска череша, муха и дрон – на мястото на репликата на разрушената от „Ислямска държава“ древна иракска скулптура

104
Прочутият площад "Трафалгар" в сърцето на Лондон

Според авторката Хедър Филипсън творбата „Краят“, която ще бъде поставена на площад „Трафалгар“, е символ на „арогантността и неизбежния провал“

Творбата ще бъде инсталирана на четвъртия постамент на площад „Трафалгар“ и ще остане там до март 2022 г.

Гигантска череша върху топка бита сметана, муха и дрон, символизиращи „арогантността и неизбежния провал“, ще бъде поставена временно през март на четвъртия пиедестал на прочутия площад „Трафалгар“, в сърцето на Лондон, съобщи impressio.bg.

„Краят“ на британката Хедър Филипсън не е само скулптура, а и мултимедийна творба, защото камери в дрона ще заснемат наоколо и ще излъчват директно на специален сайт в интернет“, уточниха от кметството на британската столица.

Скулптурата „Краят“ на британката Хедър Филипсън ще бъде инсталирана на четвъртия постамент на площад „Трафалгар“ и ще остане там до края на 2022 г.

„Краят“ ще замени произведението „Невидимият враг не бива да съществува“ на художника Майкъл Раковиц. Творбата бе направена от 10 500 тенекиени кутии от фурми и бе реплика на древна иракска скулптура на крилатата богиня-покровителка на асирийците Ламасу, с тяло на лъв и човешка глава, стоящ от 700 г. пр.н.е. на входа на древната Ниневия.

Оригиналът в Ирак, разрушен от джихадистите от „Ислямска държава“ през 2015 г.

Оригиналът бе разрушен в Ирак през 2015 г. от джихадистите от „Ислямска държава“.

„Трафалгар“ е най-прочутият от лондонските площади и винаги е бил отворен за широката публика. Миналата година отново стана център на внимание, след като събра активсти протестиращи по повод изменението на климата и предупреждаващи за бъдещето на планетата.

На площада има големи каменни пиедестали във всеки ъгъл, три от които носят постоянни статуи, но на четвъртият се сменят периодично. Той се намира северозападния ъгъл на площада, построен е през 1841 г. и е предназначен за конна статуя на Уилям IV, но остава празен поради недостатъчни средства. По-късно не се стига до съгласие за това кой монарх или военен герой да бъде поставен там.

Новото произведение на Филипсън е 13-та скулптура, която ще бъде представена на емблематичното празно място, след като през 1998 г. започна програма за създаване на нови творби от различни художници, като някои от тях се превърнаха в революционни културни експерименти.

„Синият петел“ на германката Катарина Фрич кацна на английския площад през 2013 г. и бе приет като заиграване със сложните британско-френски отношения.