Германия спира производството на въглища, но чак през 2038 г.

400
Българските въглищни централи не отстъпват по екологични изисквания на германските. Първата снимка е на ТЕЦ "Марица изток 2", а втората - на въглищна ТЕЦ в Германия

А ние?

Долната камара на германския парламент одобри планове за спиране производството на въглища от 2038 г. включително и отпускане на милиарди евро помощ за регионите, засегнати от промените, съобщи ДПА.

Въпреки че Германия е държавата, която направи най-големи инвестиции за Възобновяеми енергийни източници, тя продължава да бъде изключително много зависима от въглищата, те представляват 1/3 от енергийните нужди на страната. За сравнение в съседна Франция, където 3% от енергията е от въглища, според данни на Министерството на икономиката на Германия.

Според одобрените планове германските региони, чиито икономики зависят от въглищната индустрия, ще получат 40 милиарда евро държавна помощ.

Правителството на Германия на Ангела Меркел похвали постепенното прекратяване на производството на въглища като важна крачка на страната към по-екологична икономика. Но природозащитници и други активисти, както и опозиционни депутати, смятат, че решението е твърде закъсняло и не е достатъчно, гласи още информацията от ДПА, цитирана от news.bg.

Важен момент в разпространената информация е, че в случая става въпрос за 40 милиарда евро държавна помощ за въглищните региони. Тоест тези пари ще бъдат осигурени от германското правителство, без значение колко милиарда ще бъдат договорени по линия на Европейската зелена сделка.

Как Германия ще успее да прокара това решение в Европейската комисия на фона на неизбежната „Зелена сделка“ към момента е неизвестно. Вероятно авторитетните в ЕС германски политици ще разчитат и на лобизъм.

Въпросът е обаче какво ще стане с българските въглищни централи, инвестирали досега милиарди, за да отговорят на европейските изисквания. И най-голямото въгледобивно дружество на Балканите – „Мини Марица-изток“ ЕАД?

2038 година е един достатъчно дълъг период от време, в който Германия ще си осигури гарантирана ел.енергия от въглищните ТЕЦ-ове. А нашите защо да не могат да работят поне до тогава в контекста на „Зелената сделка“?

Нали в Европейския съюз всички държави-членки имат равни правомощия? Въпросът е до болка прост, но въобще не е риторичен!

Материала подготви:
Йовка НИКОЛОВА