ГЕРБ: Служебното правителство на Радев слага кръст на „Мариците“ през 2026 година

193
Участниците в брифинга на ГЕРБ

„Вероятно очаквате широкоспектърна политическа критика. Освен политическите послания човек трябва да уважава себе си и хората, с които е работил“, заяви днес Томислав Дончев по повод Плана за възстановяване, като допълни, че 85% от документа е същият, който от ГЕРБ са оставили.

Той отчете като добра новина, че въпреки закъснението Планът все пак е подаден към ЕК. Освен това мерките в подкрепа на бизнеса са преформатирани към първоначалния вариант, който са оставили от правителството на Бойко Борисов.

Дончев отчете също, че проблем е окончателното отпадане за средствата за изграждане на напоителни системи и е мярка, която е искана и чакана от селскостопанските производители. Той допълни, че програмата за саниране фактически няма да работи.

Жечо Станков уточни, че цената на тока е достигнала абсолютния си рекорд от 625 лева за мегаватчас. „Свидетели сме на провала на правителството на Радев в частта му за помощ от фризьорските салони, през пекарните, та до големия бизнес. Предложенията за 50 лв. компенсация на мегаватчас са недостатъчни и вече трябва да са поне 150 лв.“, коментира Станков.

Той подчерта, че програмата за саниране изцяло е премахната от Плана за възстановяване, а средствата за улично осветление са частично възстановени, но не достатъчно, за да може да се помогне на общините.

Станков уточни, че държавите-членки имат право да получат авансово 30% от парите или над 1.5 млрд. лева, което според него вече е загубена кауза, тъй като ЕК има два месеца да разгледа документите и на практика тези пари няма как да дойдат до края на годината. Като допълнение в Плана са внесени 1.5 млрд. лева за фотоволтаична енергийна система на батерии, което, според Станков, е най-скъпата енергия. „Според мен това е лобизъм, вместо да ги насочим за нови, големи инвеститори“, допълни Станков. Той определи като прах в очите на миньорите, че в документа ясно е записано, че страната ни се отказва от въглищата през 2038 година.

Красимир Вълчев припомни съвместно посещение на „Мариците“ с Румен Радев преди година и половина. Радев е казал точно четири изречения, които е повторил миналата седмица и нямат нищо общо с преработения План за развитие, а Вълчев определи думите на Радев за абсолютно демагогстване. На практика от записаното в документа става ясно, че 2026 година централите ще бъдат затворени. „Той или не е запознат, или откровено лъже. Приказките за 2038-а са абсолютна демагогия. Това е все едно да обявим някой за мъртъв 2026 година и да издадем смъртен акт 2038 година? Това ли е разбирането за енергийна независимост на Радев, да сме зависими от руския газ? Виждате какво се случва с газовата криза“, обяви Вълчев.

Източник: tribune.bg