ГЕРБ отказа председателското място в ОбС Стара Загора

1808
След полагането на клетвата избраният за трети мандат кмет на Стара Загора Живко Тодоров получи от областния управител символите на местната власт - златна огърлица и лента с цветовете на националния трикольор

За пръв път в историята на местното самоуправление на Стара Загора партията, получила най-голямото доверие на избирателите и най-много места в местния парламент, не излъчи председател на Общинския съвет.

Това се случи днес на тържествената сесия, по време на която, след празничен водосвет, клетва положиха кметът на община Стара Загора Живко Тодоров, избран за трети мандат, кметовете на населените места и новите общински съветници.

„Благодаря на всички граждани, които ни подкрепиха. Нека заедно да направим така, че Стара Загора да стане едно по-добро място за живеене, където нашите съграждани се чувстват все по-добре“, заяви Живко Тодоров след като получи символите на кметската власт от областния управител Гергана Микова. С пожелание за здраве и мъдрост в управлението старозагорският митрополит Киприан дари на кмета икона с образа на Исус Христос.

По традиция първото заседание на новия местен парламент беше ръководено от най-възрастния съветник – Ваня Михайлова, а негова първа точка бе избор на председател на Общинския съвет. Очакванията, че това ще бъде представител от най-голямата група – на ГЕРБ, не се оправдаха. Позицията мотивира водачът на листата Николай Диков:

„За нас този Общински съвет ще бъде съвет на надграждането, на здравия разум и на консенсуса в името на Стара Загора, а не на една или друга политическа партия. Нека загърбим политическите страсти и емоции. Нека ни води единението в името на нашия любим град – Стара Загора. И нека в края на мандата, когато се разхождаме по хубавите прави улици на Стара Загора, да вървим с високо вдигната глава, знаейки, че сме постигнали нещо добро за града… Нашата група няма да излъчи номинация за председател на Общинския съвет, а ще подкрепим наши колеги, партньори в управлението. И смятаме, че Стара Загора трябва да бъде добрият пример за всички останали общини за това как можем да намираме темите, които ни обединяват“, заяви Николай Диков.

Новият председател Мария Динева от коалиция „Земеделски НАРОДЕН СЪЮЗ“

Единственото предложение за председател веднага след това направи Методи Пенчев от коалиция „Земеделски НАРОДЕН СЪЮЗ“. Той номинира Мария Динева – водач на листата от същата коалиция, бивш зам.-кмет на Община Стара Загора, общински съветник от три предишни мандата.

За избора на председателя с тайно гласуване бе определена 7-членна комисия, съставена от членове на различните групи в Общинския съвет. Мария Динева бе избрана с 43 гласа „за“, а „против“ гласуваха 6-ма съветници.

„Приемам доверието ви с огромна отговорност. Подкрепата, която получих от вас, означава за мен, че този Общински съвет наистина ще бъде различен, че ще работим изцяло и само в интерес на гражданите на община Стара Загора. Заклевам се да бъде така!“, бяха първите думи на Мария Динева като председател на местния парламент.

За зам.-председатели на ОбС с 46 гласа „за“ бяха избрани Таньо Брайков от групата на ГЕРБ и Иван Върляков от групата на „БСП за България“.

Следващото заседание на Общински съвет Стара Загора ще се проведе след една седмица, на 14 ноември 2019 г.

Йовка НИКОЛОВА