ГЕРБ обявиха, че ще бъдат силна и активна опозиция

773
Участниците в брифинга на ГЕРБ в Стара Загора

От партията подават ръка към всички депутати от Старозагорски регион, за да решат заедно проблемите на областта

„ГЕРБ е единна, здрава и в добра организационна форма, с най-голям потенциал от хора и здрава младежка структура. Ще останем символ на отговорност и градивност“. Тази следизборна заявка от името на партията направиха днес новоизбраните народни представители от Старозагорски район Красимир Вълчев, Маноил Манев и Илиана Жекова. Оценката им бе подкрепена от председателя на предизборния щаб на ГЕРБ в областта Радостин Танев и общинския лидер в Стара Загора Емил Христов.

Бившият министър на образованието в третия кабинет на Бойко Борисов и водач на листата в Старозагорско Красимир Вълчев позиционира ГЕРБ като опозиция на договаряния в момента между „Продължаваме промяната“, БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“ коалиционен формат на управление. „Конструктивна, силна и активна опозиция. Това ще видите от ГЕРБ от тук нататък“, подчерта Вълчев. Той изрази опасение, че изчегъртването и репресиите спрямо членове и симпатизанти на формацията ще продължат и в следващите месеци. По думите му ненавистта на останалите политически сили към ГЕРБ е единственото, което ги обединява. Бившият образователен министър прогнозира, че различията между четирите политически формации ще се задълбочат в хода на очертаващото се коалиционно управление. „Новите управляващи нямат много общо помежду си. Сплотяващо при тях е желанието им да елиминират ГЕРБ от политическия живот. Ние обаче показахме, че сме голяма и трудна за елиминиране формация. Много скоро ще лъсне неспособността на бъдещите управляващи да се справят с кризите, които тепърва предстои да ескалират. Очакваме тази неспособност да бъде оправдавана със серия от политическо говорене срещу ГЕРБ“, предрече Вълчев.

Позицията на водача на листата беше подкрепена от дългогодишния депутат Маноил Манев. Той обяви, че ГЕРБ ще подкрепи всички свои членове и симпатизанти. „Няма да ги изоставим на рашковци“, подчерта Манев, визирайки действията на МВР под ръководството на служебния силов министър Бойко Рашков.

„Подаваме ръка към всички депутати от останалите политически сили в Старозагорски регион“, обяви Манев и призова независимо от различията всички да работят заедно в интерес на областта.

На фона на настоящите здравна, икономическа и енергийна кризи Красимир Вълчев открои като най-спешна задача приемането на бюджета за 2022 г., защото от него зависят компенсациите на засегнатите от пандемията сектори. „Само за училищата и детските градини ще са необходими допълнително 250 млн. лева за отопление и храна“, добави той.

Бившият министър на МОН припомни, че в 46-ото Народно събрание предложението на ГЕРБ да бъдат осигурени средства за тестове е било отхвърлено с пренебрежение, а сега такива се търсят, за да могат учениците да се върнат в класните стаи.

Вълчев разкритикува остро действията на служебния кабинет по отношение на ограниченията за присъственото обучение и тестването на ученици. Според него назрялото недоволство на родители на ученици е резултат от предизборните и панически решения на здравния министър Стойчо Кацаров. „Служебният кабинет прехвърли тежестта от ограниченията върху децата. Тестването трябваше да започне с гимназиалната степен, а ограничения за началния етап изобщо не бяха нужни. Липсва всякакъв баланс в подхода, който виждаме днес. Той осакатява децата. Присъственото обучение трябва да бъде възстановено, защото децата губят нагласи за обучение“, настоя Красимир Вълчев.

„Не е време за кардинални решения“, отговори на въпрос за евентуални промени в ръководството на партията на местно ниво председателят на предизборния щаб Радостин Танев. Той даде заявка, че от тук нататък структурите ще работят още по-енергично за устойчивото развитие на формацията и за решаване на проблемите на местните общности. „Оставаме сред хората, където винаги сме били, като отговорна партия. Ние отстоявахме дясната посока. Не си позволихме да променим морала в политиката. Не си позволихме да даваме напразни обещания. Продължаваме да работим за нашите региони. Силните региони правят силна държава. Смятам, че екипът, който имаме, показа, че е устойчив. Ще продължим да бъдем заедно“, увери Радостин Танев.

По време на брифинга народните представители от ГЕРБ – Стара Загора, съобщиха още, че отново ще подновят традиционните си приемни дни за граждани и ще продължат срещите с партийните структури, кметовете и общинските съветници в общините в Старозагорска област, за да получават информация за приоритетите, важни за хората в населените места.

Живко ИВАНОВ