ГЕРБ и „Възраждане“ се обединиха срещу затварянето на въглищните ТЕЦ-ове

1206
Среща между ГЕРБ и "Възраждане" и вторият пореден скандал в Народното събрание заради въглищните централи

Парламентарните групи на ГЕРБ и „Възраждане“ се обединиха срещу плановете за затварянето на въглищните ТЕЦ-ове в страната. Двете партии разговаряха на среща в парламента, за да видят по кои политики имат общи виждания, предаде dir.bg.

„В сектор „Енергетика“ имаме сходни възгледи. Поет е ангажимент от ПП да бъдат затворени 40% от ТЕЦ-овете в България до 2040 г. Това се прави в момент, в който Европа изживява въглищен ренесанс заради войната в Украйна, за да не остане Европа без енергия“, заяви бившият енергиен министър Делян Добрев от ГЕРБ.

По думите му въпросният ангажимент, поет от кабинета „Петков“, нарушава решение на Народното събрание от 2020 г. и изрази надежда компетентните органи да се сезират.

„Виждам, че бившето правителство в лицето на Кирил Петков усилено защитава поетите от тях ангажименти и видяхме едно грозно поведение вчера. Това само доказва несъстоятелността на поетите от тях ангажименти, които ще са пагубни за българската икономика. Това е и част от националната сигурност“, коментира и Петър Петров от „Възраждане“.

Разговорът бе част от серията срещи в търсене на по-широки мнозинства и базов консенсус, иницииран от ГЕРБ.

Сутринта обаче БСП и „Възраждане“ бяха на крачка от бой в спор кой повече брани въглищните централи.

Повод за напрежението стана декларацията на старозагорския депутат Искра Михайлова от „Възраждане“, в която се настоява за ревизия на Плана за възстановяване и устойчивост в частта „Енергетика“, за да се запазят въглищните централи и да се гарантират работните места на хората. Михайлова заяви, че хората от въглищните региони на България изпитват несигурност и подчерта, че народни представители от Старозагорски избирателен район са получили електронни покани за среща в Раднево, на която обаче никой не се е отзовал.

Декларацията обаче стана причина за отговор от страна от БСП отново с декларация. Народният представител Георги Гьоков обяви от парламентарната трибуна, че са се изрекли лъжи, които лично го засягат като народен представител от 27 МИР – Стара Загора, и като последователен защитник на комплекса „Марица изток“. По думите му всичките му изявления са в тази посока. „Това, че някой излиза и казва, че съм поканен на някаква среща, не отговаря на истината“, категоричен бе той.

Последва реплика от депутата от „Възраждане“ Цончо Ганев, че „бившият министър от четворната коалиция на Кирил Петков, Корнелия Нинова, Слави Трифонов, заради преклонната си възраст, няма възможност да си преглежда имейлите“.

След тези изказвания народните представители от двете политически формации се събраха около парламентарната трибуна, което принуди председателят на парламента Вежди Рашидов да обяви 15-минутна почивка.

Медията ни припомня, че това е вторият пореден скандал в Народното събрание за въглищните централи, след като вчера такъв се случи между ГЕРБ и „Продължаваме промяната“ заради безумния текст, вкаран в него от партията на Кирил Петков и Асен Василев за намаление на въглеродните емисии с 40% до края на 2025 г., на база 2019 г., което според специалистите означава затваряне на 50% от мощностите на „Марица изток“ след три години и проект за батериите.