Георги Гьоков: Загубата е изключително тежка за БСП

207
Народният представител Георги Гьоков

Като неочакван, тежък и неоправдан определи резултата от отминалите парламентарни избори за БСП депутатът на социалистите Георги Гьоков. Пред „Старозагорски новини“ той посочи, че отговорността за слабото представяне на формацията се носи от ръководните органи. Гьоков обаче подчерта, че не е съгласен с практиката да се търси отговорност в един човек, при положение че резултатът е резултат от действията и бездействията на всички. „Моето лично мнение е, че всеки един от нас има вина за развоя на събитията. Ако стоварим отговорността за тази тежка загуба само върху един ръководител, ще решим ли проблема с това, че хората не ни припознаха? Като махнем едни и на тяхно място сложим други, какво ще постигнем? Не бива в този момент да се взимат емоционални решения“, заяви старозагорският народен представител. Според Георги Гьоков няма как Корнелия Нинова да е единствената причина за резултата.

На отминалите парламентарни избори БСП получи подкрепата на 480 000 избиратели, което отреди на формацията третата позиция след ГЕРБ и „Има такъв народ“. В Стара Загора подкрепата за социалистите се сви с около 27 000 гласа и достигна до 16.57%.

Изборният резултат и пътят пред БСП ще бъдат обсъдени на предстоящото в събота заседание на Националния съвет на левицата. Очакванията са на него отново да бъде поискана оставката на председателя на партията Корнелия Нинова. Тя вече обяви, че ще поеме отговорност за ситуацията, в която се намира БСП, но без да подава оставка. Това породи поредица от реакции в редиците на социалистите, които по всяка вероятност ще вземат връх още тази събота. Самият Гьоков не скри, че очаква много емоции и призиви за оставки на предстоящия партиен форум. По думите му настоящата ситуация трябва да бъде използвана прагматично, в това число и партията да си даде ясна представа за своята идентичност. „За мен важното е на това заседание да се сложи началото на един откровен анализ, за да е ясно защо загубихме изборите от ГЕРБ и народът ни нареди и след един „шоумен“. Трябва да погледнем своята идентичност. Ние представляваме широк спектър от социални интереси и очевидно влизаме в конфликт помежду си. Надявам се прагматизмът да надделее“, коментира Гьоков.

Според старозагорския депутат на БСП принципната подкрепа, която Корнелия Нинова обяви при евентуално съставяне на правителство от партия „Има такъв народ“, е очаквана. Според него в основата на тази заявка стои убедеността на левицата, че управлението на ГЕРБ и Бойко Борисов трябва да бъде прекратено. Гьоков обаче напомни, че по отношение на приоритетите на формацията на Слави Трифонов и тези на БСП има сериозно разминаване. А също, че независимо от мястото, което избирателят отреди на социалистите, те ще продължат да работят в редица социални направления, в това число и преизчисляване на пенсиите.

Гьоков коментира, че ходът с допълнителния финансов стимул от 50 лв. за пенсионерите се е оказал успешен за ГЕРБ. „Виждането на БСП е, че не трябва тези хора да бъдат поставени в унизителното положение да зависят от благоволението на бащицата. Тези трикове дават резултат, но те са краткотрайни. Пенсиите трябва да бъдат преизчислени, за да не зависят от намерението на един и друг човек“, каза още Георги Гьоков.

Живко ИВАНОВ