Георги Гьоков: БСП трябва да опита да направи правителство, ако получи третия мандат

535
Георги Гьоков

Депутатът от левицата упрекна новите формации в парламента, че са хвърлили държавата в хаос

„Слави Трифонов и „Има такъв народ“ провалиха надеждите на българите за промяна. С поведението си новите партии хвърлиха държавата в хаос.“ Това заяви в коментар за „Старозагорски новини“ народният представител на БСП Георги Гьоков. Той упрекна „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“ в популизъм и неразбиране на проблемите, пред които обществото е изправено. Според Гьоков промените в Изборния кодекс и правилника за дейността на парламента не са най-важните действия за хората в страната. „Ниските доходи и бедността са големите проблеми“, категоричен бе старозагорският депутат от БСП.

Георги Гьоков е категоричен, че без съставянето на правителство от настоящия парламент няма да бъде възможна актуализация на бюджета, необходима от натрупания дефицит до момента. Липсата на кабинет, по думите му, блокира и възможността за приемане на нови социални мерки в коронакризата. „Народът даде на „Има такъв народ“ мандат за промяна, а те сега си играят на потайност и загадъчност. Така става възможно окопаването на ГЕРБ и Бойко Борисов във властта. Това стана възможно с негласуването веднага на мораториума върху решенията на кабинета, макар такъв да беше приет впоследствие. Това закъснение от няколко дни позволи на Борисов и ГЕРБ да реализират своите назначения в различни сфери като енергетиката и земеделието“, каза още Георги Гьоков. Според народния представител единствено БСП оставала сериозна опозиция на Борисов.

Утре държавният глава Румен Радев ще даде мандата на „Има такъв народ“. Предвид заявката на лидера на партията той ще бъде върнат моментално. Това насочва вниманието към третия мандат, който държавният глава трябва да връчи на една от останалите политически сили. От БСП имали готовност да получат правото за съставяне на правителство, каза Гьоков. И допълни, че като отговорна партия левицата ще се опита да реализира мандата, ако такъв й бъде даден. „Моето мнение е, че БСП трябва да опита да направи правителство. Темата с третия мандат ще бъде дискутирана на предстоящия Национален съвет“, посочи народният представител.

Георги Гьоков подчерта, че дори президентът Румен Радев да предпочете друга политическа сила, на която да връчи третия мандат за съставяне на правителство, това няма да промени заявената от БСП подкрепа за неговата кандидатура за президент. „Тази подкрепа не подлежи на промяна“, увери старозагорският депутат.

Живко ИВАНОВ