Габриел за ПП-ДБ: Разговорите не са в ледена епоха, но няма и слънчеви лъчи

688

„Разговорите с ПП не са в ледена епоха, но няма и слънчеви лъчи, които да разтопят ледовете. Разговори може да има, само ако бъдат преосмислени форматът, съставът, личностите, моделът, принципите и доверието“. Това заяви Мария Габриел на извънреден брифинг днес, цитирана от dariknews.

„За да не стигнем до ледена епоха, която освен нас, ще замрази тотално и държавата, призовавам ПП-ДБ за преосмисляне на всичко това, което изброих“, допълни тя.

„Разочарованието в обществото е огромно, недоверието в партньорите ни е огромно, страхът в администрациите е потресаващ“, подчерта Габриел.

По думите й от тази криза се излиза само с усилие, доверие и цел от страна на всички участници в обществено-политически живот. „Ако истинската цел е да стабилизираме държавата и се погрижим за хората, то всеки трябва да направи крачка назад и да предложим решение – работещо решение, което да носи обединение и стабилност“, каза още Габриел.

Тя посочи, че мандатоносителят е на ход да търси и намери подкрепа.

Изявлението на Мария Габриел е първото, след като президентът Румен Радев вчера връчи втория мандат на акад. Николай Денков с думите, че той е опорочен. И го посъветва да не го осъществява.

Припомняме, че преди седмица Габриел върна първия мандат с идеята да бъде направено правителство с втория, като премиери от ГЕРБ и ПП – ДБ се „въртят“ на ротационен принцип. Първо трябваше „да застъпи“ акад. Николай Денков, а след 9 месеца – бившият еврокомисар.

Междувременно обаче избухна скандалът със записа от заседанието на Националния съвет на ПП, в който се говореше за съгласуване „с посолствата“ на шефовете на служба и поголовно уволнение на държавни служители, за да се заменят с „наши“. Това предизвика възмущение сред обществото, а от ГЕРБ обявиха, че замразяват преговорите с „Промяната“ и ДБ.