В Чирпанлиевата къща откриват изложба-живопис на Севда Потурлян

206

На 5 август от 18:00 часа в Етнографски музей „Чирпанлиева къща“ в град Шипка ще бъде открита изложба-живопис на художничката със шипченски корени Севда Потурлян.

През настоящата 2021 г. Народно читалище „Светлина-1861“, град Шипка празнува своя 160-годишен юбилей. Серия от събития ознаменуват знаковата годишнина и към тях в началото на август ще се прибави още един юбилей – този на Севда Потурлян. Тя е родена през 1971 г. в София, завършила е Националната художествена академия, специалност „Книга и печатна графика“. От 2004 г. е член на СБХ.

Севда Потурлян има единадесет самостоятелни изложби, излагала е свои творби в галерия „Ведарт“, галерия „Артомонцев“, галерия „Средец“ към Министерство на културата, галерия „Академия“, галерия „Париж“ и галерия „Арте“ в София, Galerie en Beeldentiun de Queste в Херде (Холандия) и в Съвета на Европа в Страсбург (Франция).

Участвала е и в редица национални и международни изложби и пленери. В кариерата си има 9 награди и номинации: награда за млад автор на Първото биенале на малкия формат в Плевен, втора награда в конкурса за живопис на Shminke 2006, почетна грамота в раздел „Графичен дизайн“ на националната изложба „Изкуство на българската книга `2006“, награда на спонсорите Trace на Първото квадринале на живописта „Митове и легенди на моя живот“, диплом за успешно представяне на млад автор в изложбата „Художникът и текстът `2005“, номинация за „Бронзов лъв“ на Асоциация „Българска книга 2008“, номинация за наградата Хр. Данов в категория „Изкуство на книгата“, втора награда на Международното биенале на миниатюрата VoVa Miniart 2015, награда на спонсора издателство „Сиела“ от Второто триенале „Мостове в Габрово `2021“.

Изкуството й е смесица между наивизъм и експресионизъм, дар за окото и душата, една колоритна вселена, запечатала съкровени места, герои и аспекти на съществуването.

За нея проф. Чавдар Попов казва:

„Севда Потурлян притежава специфичен дар да опоетизира „живеенето“ на човека в неговите делнични, битови измерения. Тя открива достойни за вниманието на художника обекти дори и в най-тривиалните и непретенциозни ежедневни ситуации и аспекти на съществуването. Живописта й излъчва една тиха, ненатрапчива и естествена съзерцателност.“

В настоящата изложба Севда Потурлян за пръв път ще представи творчеството си в град Шипка, с който авторката е свързана по майчина линия. Живописни платна и акварели, рисувани през последните десет години, ще огреят интериора на етнографски музей „Чирпанлиева къща“ в центъра на града.

Изложбата ще остане в музея до 4 септември, когато Севда Потурлян заедно с други известни художници от страната и младежи от школа „Ателието“ – Казанлък, ще покажат сътвореното по време на художествения пленер „Светлина за Шипка“, финансиран по програма Vivacom Регионален грант, който предстои да се случи през месец август.

(СН)