В старозагорския Спасителен център чакат малки лешоядчета

1432
Яйце на брадат лешояд наблюдават в старозагорския Спасителен център за диви животни

Четири яйца са снесли веднага след новогодишния празник две двойки лешояди, отглеждани в старозагорския Спасителен център за диви животни на „Зелени Балкани“. Двойките са от почти изчезналите и затова защитени от закона видове брадат и белоглав. По принцип в природата птиците успяват да излюпят само по едно пиле, но специалистите от Центъра се надяват до 40 дни, в средата на февруари, да имат 4 малки птичета с помощта на инкубатор и разработени от тях системи за опазване на малките. И двете двойки имат опит в отглеждане на потомство, идеята е след отрасването на лешоядчетата те да бъдат пуснати в живата природа след известен период на престой във волиера. От Центъра припомнят, че аналогичен случай е имало, когато едната двойка снесла първото яйце навръх Бъдни вечер, а другата – на 30 декември 2020 година.

В старозагорския Спасителен център, който е създаден през 2002 година, в момента има общо 4 вида лешояди: освен брадати и белоглави там живеят още черни и египетски. Техните малки са отпътували за Франция, Испания и Австрия, коментира д-р Христина Клисурова.

Спасено прилепче след Коледа

За 2021 година специалистите са се грижили за 2390 диви животни, което е най-големият брой до момента. Първият пациент за новата година е било малко ястребче със счупено крило, донесено от Северна България. В дните между Коледа и Нова година пък екипът е реагирал на сигнал за прилепи, които се били настанени на последния етаж в сградата на Община Стара Загора. Предполага се, че са попаднали там от подпокривното пространство на сградата в необитаемите помещения. Прилепите са били настанени на покрива на жилищна сграда в покрайнините на Стара Загора, където необезпокоявани да дочакат топлите пролетни дни.

Христо ХРИСТОВ