В Старозагорска област ще се гласува общо с 520 машини

712
На снимката вдясно "изплувалите" допълнително 199 нерегистрирани машини за гласуване

За петия по големина избирателен район в страната общата им бройка е по-малко от изплувалите нерегистрирани през последните дни устройства

Общият брой на секциите в Старозагорска област за парламентарните избори в неделя е 511 (към днешна дата). С машини ще се гласува в 364 от секциите (с над 300 избиратели), като за 156 от тях има осигурени по две устройства, съобщиха за медията ни от РИК – Стара Загора.

Аритметиката сочи, че за провеждането на изборите в петия по големина избирателен район в страната – 27 МИР – Стара Загора – са осигурени общо 520 машини, които ще бъдат предадени в секционните комисии в събота заедно с другите изборни материали.

Членове на РИК – Стара Загора, обаче недоумяват защо през последните дни се появиха близо 600 нерегистрирани машини, които според доставчика им – частната фирма „Сиела Норма“, щели да бъдат използвани за резервни части и демонстрации в Грузия. „Според Избирателния закон и указанията на ЦИК, ако до 20 минути една машина не може да бъде поправена, в съответната избирателна секция се преминава към гласуване с хартиени бюлетини“, коментира юристът и зам.-председател на РИК – Стара Загора Теодора Крумова.

Припомняме, че в събота стана ясно, че 228 машини без сертификация се намират в склада с машините за вота. По-късно „изплуваха“ още 150 машини в склад на Летище София, в сряда вечерта пък се появиха още 199 в склад на фирмата-доставчик в бившето Висше транспортно училище „Тодор Каблешков“.

„Тези 199 машини напълно изненадаха ЦИК, която получи информация за това късно вечерта на 10 ноември. ЦИК разбра за случая и взе решения. Едното е незабавно да информира вътрешния министър Бойко Рашков и ДАНС, като предоставихме цялата ни налична информация. Поискахме и обяснение от „Сиела Норма“, заяви говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

От фирмата са обяснили, че при 5 000 от ратифицираните машини са открити повреди и е трябвало 139 устройства за подмяна на части.

„Не става ясно защо са им нужни толкова машини за резервни части. За първите 228 машини заявиха, че са предназначени за Грузия и Албания, а сега за резервни части“, обяви Цветозар Томов. По-късно през деня от ЦИК обявиха, че са взели решение и за подаване на сигнал до главния прокурор за проверка на всички действия, свързани с внасянето на машините на територията на страната, с цел да се установи дали има данни за извършено престъпление.

От ЦИК обаче увериха, че откритите допълнително близо 600 машини няма да повлияят на изборния процес в неделя.

Материала подготви:
Йовка НИКОЛОВА