В Стара Загора ще нагостят руския и българския патриарси със сармички и пълнени чушки с боб

2843
Българският патриарх Неофит и руският Кирил

Лозови и зелеви сармички заради постите ще предложи на българския патриарх Неофит и руския Кирил шеф-готвачът на ресторант „Орфеида“ в Стара Загора Минчо Минчев, който има грижата за менюто на двамата глави на православните църкви на 2 и 3 март. Обядът в Деня на националния празник включва традиционна пролетна салата, а основното ястие е пълнени с боб чушки, които ще бъдат предложени на придружаващите патриарсите около 150 български и руски свещеници и монаси. Едва половината от тях ще бъдат настанени в Парк-хотел Стара Загора, за патриарх Кирил е отреден единственият ВИП-апартамент.

Гостите ще пристигнат в Стара Загора към 19:30 часа на 2 март. В програмата е предвидено официално посрещане от Старозагорския митрополит Киприан и свещеници от Старозагорската епархия при отбиването им от автомагистрала „Тракия“ към Града на липите.

Шеф-готвач Минчев ще предложи за вечеря морски дарове: октоподи, скариди и риба, приготвени по неповторим начин, коментират гурме-специалистите. Менюто е било предварително съгласувано с готвача на патриарх Кирил, който по неизвестни причини няма да го придружава.

Припомняме, че официалната програма за 3 март предвижда двамата патриарси да бъдат посрещнати на входа на Храм-паметника „Рождество Христово“ в град Шипка към 9:50 часа от президента Румен Радев и председателя на парламента Цвета Караянчева, след което ще бъде отслужен благодарствен молебен.

От 11:30 часа пред Паметника на свободата на връх Шипка ще бъде отслужена Заупокойна молитва в памет на загиналите войни от всички националности за Освобождението на България, като в церемонията ще се включи хорът на Московската патриаршия. Предвидени са слова на патриарх Кирил, на кметицата на Казанлък Галина Стоянова и на президента Румен Радев.

От 17:30 часа в София ще се състои среща с премиера Бойко Борисов, а от 20:00 часа във столичния Военен клуб е президентският прием.

Очаква се патриарх Кирил да пристигне в София към 14:30 часа на 2 март, на аерогара София той ще бъде посрещнат от вицепрезидента Илиана Йотова, зам.-председателя на НС Емил Христов и директора на Дирекция „Вероизповедания“ при МС Емил Велинов.

Христо ХРИСТОВ