В Стара Загора стартира кампания за превенция срещу туберкулозата

360

На 19 юни в Стара Загора за пореден път ще стартира кампания за превенция срещу туберкулозата, съобщиха от РЗИ. Тя е във връзка с изпълнението на „Национална програма за превенция и контрол на туберкулозата в България 2021-2025 г.“

В периода от 19 до 23 юни в Стара Загора са планирани следните дейности:

Всеки желаещ ще има възможност в Специализирана болница за активно лечение за пневмо-фтизиатрични заболявания – Стара Загора (СБАЛПФЗ), от 07:30 до 13:30 часа да си направи проверка с проба Манту – основния скринингов тест за откриване на туберкулоза.

РЗИ – Стара Загора, съвместно със сдружение „Свят без граници“, ще организира извършване на проверка за туберкулиновата чувствителност на желаещи сред ромското население.

В кабинет КАБКИС 10 към РЗИ – Стара Загора, за периода 19 – 23 юни, ще се извършва скрининг за риска от туберкулоза, без клиентите да попълват анкети. При съмнение за наличие на заболяването те ще се насочват за консултация към лекар-специалист за извършване на допълнителни изследвания.

Туберкулозата е лечимо заболяване, стига да бъде открита навреме и да бъде проведено качествено лечение, съобразено с международните стандарти, припомнят от РЗИ – Стара Загора.

(СН)