В Стара Загора представят „Синята брада – брак без приказка“

335

Постановката е с фокус върху насилието в интимния живот

На 8 май от 19:00 часа в Държавен куклен театър – Стара Загора, ще бъде представена постановката „Синята брада – брак без приказка“. Проектът на Паник Бутон Театър с подкрепата на Театрална работилница „Сфумато“ гостува в Стара Загора по покана на „АртЕриа“ в партньорство с Комплекс за социални услуги за деца и семейства.

Режисьор е Василена Радева – носител на наградите „Аскеер“ за дебют, „Икар“ – за най-добро представление („Нордост – приказка за разрушението“), и Наградата за изкуство „Ст. Камбарев 2001“.

Доверие или опасна провокация е да дадеш забранения ключ в ръцете на любимия? Как любовта се деформира до степен на домашен тормоз? В какво е силата на жертвата и слабостта на насилника? Това са въпросите в постановката „Синята брада – брак без приказка“ с фокус върху насилието в интимния живот. Проектът прави паралел между това тревожно, често смъртоносно, явление в съвременния свят и архитипни ситуации и символи от френската приказка „Синята брада“.

Бракът със Синята брада е приказен образ на често срещана житейска ситуация, която в същността си е един екзистенциален избор – да се откъснем от своята интуитивна природа, да обезкървим своите идеи и мечти, да спрем да бъдем любопитни, т.е. да спрем да се развиваме.

Кой от нас не е правил компромис, самоубеждавайки се, че „брадата всъщност не е чак толкова синя“?

Постановката е авторски пърформанс, посветен на жените, които държат в ръцете си ключе, а то не спира да кърви и да крещи, че „нещо не е наред“. Тя не се препоръчва за деца и младежи до 16 години!

Времетраенето е 60 минути, след които посетителите могат да участват в дискусия с авторите й.

Билетите са в продажба на касата на Кукления театър, в Комплекс за социални услуги за деца и семейства и на страницата на „АртЕриа“.

(СН)