В Стара Загора обсъждаха мерки срещу четвъртата вълна на коронавируса

598

В резултат на общата картина по нарастване на случаите на COVID-19 у нас и вече очертаните контури на четвъртата вълна в отделни части на Европа вчера в Стара Загора е проведена среща между РЗИ – Стара Загора, и Областния щаб. На нея са били анализирани и обсъдени възможностите за противодействие на разпространение на пандемията. Разгледан е и новият план за действие, който Министерството на здравеопазването представи преди няколко дни. Това коментира за „Старозагорски новини“ доц. д-р Георги Минков – зам.-директор на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“. Той подчерта, че на този етап заболеваемостта в областта е ниска, поради което Стара Загора остава в зелената зона на разпространение на коронавируса. „Нашата задача в момента е да положим максимални усилия, за да бъдем подготвени в зависимост от ситуацията“, посочи доц. Минков. Той подчерта, че ваксинацията остава единствения отговор срещу развитието на заболяването.

Понастоящем УМБАЛ „Киркович“ е единственото лечебно заведение в Старозагорска област, което приема за лечение пациенти с COVID-19. Доц. д-р Георги Минков съобщи, че на територията на областта има установени случаи на новия щам на заболяването. „Съществува много ясна процедура, при която се извършва т.нар. „секвиниране“ на COVID-19. То се изпълнява от Националната референтна лаборатория, на която ние регулярно изпращаме положителни проби от нашата лаборатория. Целта е да имаме ясна картина на динамиката на развитие на новия делта вариант на коронавируса. В тази посока имаме доказани случаи в областта“, заяви доц. Минков. Специалистът повторно обърна внимание, че ваксинирането е реалната възможност за предпазване и ограничаване на пандемията.

74 432 жители на Старозагорска област вече имат поставена една доза от ваксините срещу коронавируса. При 36 057 души в региона процедурата е завършена, сочи справка на страницата на Единния информационен портал.

От РЗИ – Стара Загора, днес съобщиха, че са открили дежурен телефон за въпроси на граждани и организации относно COVID-19, свързани със симптоми, диагностика, превенция, пътувания в страната и чужбина и др. Номерът на телефона е 042 230 291. Той е активен всеки работен ден от 08:30 до 17:00 часа.

(СН)